Inicijativa Ne davimo Beograd poslala je danas otvoreno pismo velikom broju Evropskih poslanika upozoravajući ih da ljudska prava i slobode u Srbiji ne postoje i pozivajući ih da dok traju napadi i pritisci na slobodne medije i aktiviste, ne učestvuju u pregovorima o izbornim uslovima. Nova runda razgovora najavljena je ove nedelje, a dolazi u trenutku pojačanih napada na slobodne medije, nepodobne javne ličnosti i političke neistomišljenike vlasti.

Protestna akcija održana neposredno pre početka prethodne runde razgovora povodom dugogodišnjeg targetiranja protivnika vlasti kao neprijatelja države, izdajnika, plaćenika u režimskim tabloidima.

Glavne odlike naprednjačke vlasti su pretnje, pritisci i nasilje prema neistomišljenicima, skoro potpuna kontrola i zloupotreba medija, partijsko preuzimanje pravosuđa, kao i ucene i ekonomsko ugnjetavanje velikog broja građana. Ova četiri ključna stuba autoritarne vlasti dovela su do toga da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore, na kojima bi građani slobodno i bez pritiska bili u mogućnosti da određuju svoju budućnost.

“Sigurni smo da bi u sličnim uslovima, u vašim državama, i vi odbili da dajete legitimitet lažiranim procesima autoritarne vlasti i da bi odbili da učestvujete na lažiranim izborima na kojima nema uslova za izražavanje slobodne volje građana. Bojkot izbora, koji su proglasile opozicione organizacije, posledica je višegodišnje okupacije državnog aparata od strane partije na vlasti.” – navodi se u pismu.

Najnoviji talas napada na nezavisne medije i novinare govori nam da nema nikakvih indicija da će vlast sama odustati od svojih metoda ugnjetavanja demokratije u Srbiji. Pregovori koji se pod pokroviteljstvom EU vode u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, nisu iskren dijalog, već način da se javnost dezavuiše, vlast lažno predstavi pred međunarodnom zajednicom, a oštrica nezadovoljstva građana otupi.

Svakodnevni napadi koji se dešavaju na televiziju N1 i dnevni list Danas, kao i na nepodobne javne ličnosti, aktiviste i građane, a u kojima učestvuju najviši državni funkcioneri i institucije, jasno ilustruju da slobode u Srbiji nema. Nedavno se čak i javni servis, Radio televizija Srbije, uključio u pritiske na nezavisne medije. Sudski procesi, umesto protiv onih koji zakone krše, vode se protiv onih koji na to ukazuju, pa je tako radnik “Krušika” i uzbunjivač Aleksandar Obradović koji je ukazao na korupciju i trgovinu oružjem iz samog vrha naprednjaka, još uvek u kučnom pritvoru. Protiv inicijative Ne davimo Beograd vodi se, ili je vođeno, preko 30 procesa koji rezultiraju kaznama i pretnjama zatvorom, krivične prijave se podižu protiv studenata koji demontriraju, a protiv novinara Milana Jovanović, žrtve lokalnog SNS moćnika koji je glavni osumnjičeni da mu je zapalio kuću, isti podiže 14 tužbi nastavljajući maltretiranje nepodobnog novinara.

Inicijativa Ne davimo Beograd zato poziva Evropske poslanike da odlučnom reakcijom pokažete jasan stav da stanje građanskih sloboda u Srbiji nije prihvatljivo i da dok traju napadi na političke neistomišljenike vlasti, obustavite razgovore koje su započeti pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Bez jasnog određenja i priznanja da Srbija ima velike probleme sa stanjem građanskih sloboda i uslovima za fer izbore, bez priznavanja i poštovanja svih političkih aktera koji su proglasili bojkot izbora, i argumenata koje ističemo, kao legitimnih učesnika u ovih razgovorima, ne može biti ni napretka u ovom procesu.

Ubeđeni smo, da zarad navodne stabilnosti u regionu, nećete nastaviti sa ignorisanjem napada koje na osnovna ljudska prava sprovodi režim Aleksandra Vučića. Stabilne mogu biti samo one države i vlasti koje izražavaju slobodnu volju građana, a ne one koje su okupirane od strane korumpirane političke elite.

Inicijativa Ne davimo Beograd donela je “Deklaraciju o bojkotu izbora: Borba za slobodnu i demokratsku Srbiju” kojom je pozvala građane da ne učestvuju na “lažiranim” izborima i da ne daju privid legitimiteta institucijama. Više o ovome: www.bojkot2020.org