Pet godina nakon rušenja u Hercegovačkoj nema nikakve sumnje oko toga da je država, odnosno kriminalci koji su je preoteli, organizovala ovo krivično delo. Iako do sada niko nije odgovarao za njega, fantomima i nalogodavcima nije uspelo da se ono zaboravi.

Ceo tok konferencije za medije možete pogledati na [linku]

Povodom pet godina od rušenja u Savamali, pokret Ne davimo Beograd održao je konferenciju za medije na početku Hercegovačke ulice, na mestu na kome su maskirani napadači, u izbornoj noći pre pet godina, rušeći objekte i vezivajući ljude, pokazali pravi, kriminalni karakter ove vlasti.

„Pre pet godina su na ovom mestu maskirani huligani srušili jedan deo grada, a sve zbog projekta Beograd na vodi. Kao što smo kasnije mogli da vidimo iz raznih izveštaja i inspekcija, u to je bio uključen sam vrh vlasti. Mi ovde stojimo s našim prijateljima da podsetimo na to i da kažemo da se borimo za pravnu državu, bolji grad, ljudska prava i poštovanje zakona, a ne investitora bliskim vlastima. Verujemo da će slučaj biti rešen kada se vlast promeni. Znaćemo ko su bili nalogodavci“, rekao je Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd.

Jelena Jerenić, koordinatorka pravnog tima Ne davimo Beograd poručila je: „Ovo je mesto koje predstavlja simbol svih pravnih problema koji u Srbiji postoje. Ovaj događaj je mnoge ljude uplašio jer smo svi svesni da se ovo može desiti bilo kome. U izveštaju zaštitnika građana iz maja 2016. godine stoji da je ovde na nekih dva sata preuzeta vlast i suspendovana država. Mi danas shvatamo da je država preuzeta trajno i da mnogi pravni problemi koje danas imamo u Beogradu su ustvari deo čitavog problema“, rekla je ona.

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas, povodom godišnjice rušenja u beogradskom kvartu Savamala, da se vlast „punih pet godina igra sa principima pravne države“. Šabić je ocenio da je utvrdjivanje odgovornosti za taj slučaj „egzistencijalni interes svih građana“, navodeći da „ako se to jednom dopusti i ostane nekažnjeno, vrlo je verovatno da će se ponoviti“.

„To što se ovde desilo je paradigma nečeg u čemu živimo, bojim se još prilično dugo, ako sasvim legitimno, ne dignemo glas. Ne tražimo ništa više od toga da živimo u skladu sa Ustavom i zakonima a ovde se desilo sve obrnuto“, kazao je Šabić

Vladimir Marković, zastupnik firme Transport Peroni, čije objekte su fantomi porušili, govorio je o procesima koji su vođeni kako bi se nadokandila šteta ovom preduzeću.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN) i koordinator političkog saveta Ne davimo Beograd, Đorđe Pavićević, ocenio je da rušenje u Savamali predstavlja „jednu vrstu smrti vladavine prava u Srbiji“.

„Posle toga je sve postalo moguće, da nestaju snimci, da ne reaguje policija, da se ne vrše istrage kad je to potrebno. To je nešto što mora ostati u pamćenju. Mi svakog dana otkrivamo nove činjenice šta se ovde zbivalo ali i vezano za prikrivanje slučaja i ubedjen sam da će na kraju odgovarati oni koji su to učinili“, kazao je Pavićević.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd ocenio je da je za rešavanje slučaja Savamala „neophodna promena vlasti, odnosno kriminalne ekipe koja je uzurpirala naše društvo“.

„Ovaj slučaj je jako važan a još važnije je da se cela država upregnula u zataškavanje tog čina. Zato pozivam policajce koji znaju šta se ovde desilo da svedoče i pokažu da u Srbiji postoji zdrav deo našeg društva“, kazao je Lazović.

Šta je plan Ne davimo Beograd za probleme koje je stvorio projekat Beograd na vodi: Sanacija štete, vraćanje u zakonske okvire i krivično gonjenje odgovornih.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.