Ideja velikog okupljanja i ujedinjavanja opozicije se često može čuti. No važnije je da opozicione partije sarađuju i da se koordinišu u naporima da se smijeni vlast i Srbija demokratizuje. Sve drugo je pitanje izborne matematike. Ideja o nekom dubljem ujedinjenju često parališe takvu saradnju.

MONITOR: Poslije postavljenja Vučevića za premijera spekuliše se i da će naredni važan „strateško-kadrovski“ Vučićev potez biti da izabere svog nasljednika na mjestu predsjednika Srbije. Da li to izgleda vjerovatno?

PAVIĆEVIĆ: Sve izgleda kao da se taj put utire za Anu Brnabić, ali mislim da su predsednički izbori daleko i da će se graditi više potencijalnih kandidata ali i držati otvorenom opcija promene ustava. Politička dinamika je pod uticajem vladajuće stranke i medija koje ona kontroliše tako da opozicione partije nisu u poziciji da grade kandidata ili kandidatkinju tokom dužeg perioda-što bi bilo normalno, zbog toplog zeca kroz koga takvi ljudi prolaze u provladinim medijima. Mnogo će vode proteći do tada i dolazi politički uzbudljiv period, siguran sam da će vlast učiniti sve da zaštiti svoje pozicije i dosadašnje investicije, da legalizuje pljačku koja se dogodila u prethodnom periodu.

MONITOR: Opozicija je dobila više mjesta u Skupštini Srbije. Da li bi pobjeda u Beogradu bila prekretnica za jaču podršku opozicionim kandidatima i na drugim lokalnim izborima ,ali i na sljedećim predsjedničkim?

PAVIĆEVIĆ: Svaka pobeda je put ka smeni vlasti, a posebno tako važna kao pobeda u Beogradu. Pobeda ili poraz u Beogradu će uticati na rezultate lokalnih izbora i na to vlast računa. Zbog toga i zbog vere da izbornim inženjeringom može obezbediti pobedu, insistira na razdvajanju izbora u Beogradu i ostalih opštinskih i gradskih izbora. Ipak, nisam pristalica ideje o jednoj velikoj prekretnici, to nam pokazuju i primeri osvajanja velikih gradova od strane opozicije u Budimpešti i velikim turskim gradovima. Strategije borbe u nedemokratskom režimu, kakav postoji u Srbiji, moraju krenuti od razvlašćivanja režima na svim nivoima. Vlast ulaže velike napore da kontroliše sve segmente društva, škole, udruženja, institucije, preduzeća. Zato je ova borba toliko teška i vodi se u različitim arenama i na različitim mestima. Sve su to male prekretnice koje vode u osnaživanje opozicionih partija i organizacija. Naravno, sve to mora da se potvrditi na izborima. Stoga opozicione partije moraju iskoristiti svaku priliku da ojačaju i prema tome birati najbolje izborne strategije.

Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 5. aprila.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.