Predsednica Vlade je, reagujući na govor predstavnice Zeleno-levog kluba NE davimo Beograd, umesto da odgovara na pitanja, najmanje 8 puta upotrebila reči licemeri i licemerje i mnogo puta lažni ekolozi. Tada je lila suze nad drvećem upotrebljenim za mali zeleni papir koji su delili naše kolege, ali daću joj sada još razloga da place, evo koliko se materijala štampa kao material za poslanike, da ne govorimo o poplačavanjima, asfaltiranjima i neplanskom građenju.

Takođe je rekla da ne zna šta je to greenwashing (eko manipulacija, zeleno pranje, zeleno farbanje), ali da mi to sigurno znamo i objasnoćemo. To je ono što rade vlade, ne opozicija, kada izvoze prljavu industriju u treće zemlje, kopaju litijum po njima ili gaje uljane repice za biomasu, kako bi sebe predstavile kao da ispunjavaju obaveze. To je ono što radi ova vlada sa ovim budžetom, koji je iznenada ozelenjen. Možda zato što je to trend u svetu, možda i zato što je to uslov da se dobiju zajmovi i krediti, a možda i zato što će uskoro na snagu stupiti karbonske takse u EU pa onda neće biti ni investicija ni izvoza.

GW je slično kao i WW odnosno krečenje, samo što je zeleno. Onda kada prljavštinu prefarbate, ne u belo, nego u zeleno. A licemerje, povezano sa zelenim pranjem i mazanjem jeste ono što ono što stalno slušamo od ove vlasti u pokušaju sluđivanja naših mozgova. Pokazaću vam šta je to.

To je kad vlast 2015. godine potpiše Pariski sporazum o klimatskim promenama, zato što je to bilo popularno, a da ni deo papirnih obaveza nakon toga ne ispuni. Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan nije donela ni nakon više od 7 godina, iako je tadašnja ministarka Zorana Mihailović, u julu ove godine predstavila taj plan, ali osim power point prezentacije niko taj document nije video. Ako nema integrisanog plana kako se onda donose odluke. Da, tu su norvežani, ispod žita.

To je kad na sednici ove skupštine o vladi, predsednica vlade govorite da su vetroparkovi i solarni paneli “intermitentni izvor energije kome je potrebno balansiranje kako sistem ne bi kolabirao” i da zbog toga ne možemo da ih uvodimo na mrežu. A danas nas ubeđujete da glasamo za njih, možda zato što je to trend u svetu i što je ozelenjavanje agende uslov za kredite i zajmove.

To je i kad predsednik države, učestvujući na najvećem svetskom samitu o klimi, KOP26 recituje Šekspira kako je vreme da poslušamo i čujemo plač majke zemlje, zato što dobro zvuči, a da, konferencija se nije ni završila, posle kaže da mi ipak nećemo ispuniti svoj deo obaveza i ostavićemo majku zemlju uplakanom.

E pa, ako niste znali ili nećete da znate, to se zove GW ili zeleno zamazivanje i licemerje.
Da ne zaboravim, ako već hoćete da raspravljate o tome, onda bi mogli da raspravljate o onome što govorimo i bez zbirnih imenica, mi vi oni, nego sa argumentima i o temi. U ovoj poslaničkoj grupi sede ljudi koji drže do svog mišljenja i do svoje reči i ovo doživljavaju kao uvredljivu manipulaciju.

Poslušajte govor:

Pročitaj i ovo: