Poslanik Zeleno-levog kluba i profesor Fakulteta političkih nauka, Đorđe Pavićević ocenio je da se Srbija, dve decenije posle ubistva premijera Zorana Đinđića (1952-2003) nalazi na “znatno lošijem putu” nego što je tada bila.

On je za agenciju Beta ocenio da je Srbija “deklarativno još uvek za EU i evropske integracije”, ali kako je kazao, to “prosto ne ide onim putem kako je tada krenulo”.

Uz to, dodao je on, ni problem Kosova još uvek nije rešen.

“Ekonomski je odrađen nekakav posao, ali to nije onako kao što bi bilo na nekoj zamisli da to bude nekako pravednije. U tom smislu je nastavljen taj put, ali bez onih korektivnih mehanizama koji bi bili potrebni”, kazao je Pavićević.

Pavićević je naveo da je “potpuno izgubljeno” nasleđe izboreno u vreme Đinđića koje se tiče izbora i izborne demokratije.

Upitan šta bi se desilo da nije bilo atentata i u kom pravcu bi se Srbije razvijala, on je odgovorio da “pretpostavlja da bi to bio jedan mučan put kojim bi se išlo”, ali kako je kazao, ne bi bilo sadašnje vrste problema i Srbija bi bila demokratska država.

“Mislim da bi Srbija bila demokratska država i da ne bi bila ovako loše ocenjena u (evropskim) indeksima (za razne oblasti), ali da to ne bi išlo tako lako”, kazao je Pavićević.

Podsetio je na atmosferu u državi koja je prethodila ubistvu Đinđića.

“U vreme kada je ubijen, nije bio preterano popularan, imao je puno političkih protivnika i otpora u institucijama i pitanje je da li bi mogao brzo da ih savlada i na način koji bi omogućio da se lako sprovede politika koju je zastupao”, kazao je on.

Pavićević smatra da Srbija, nažalost, mora da se vrati pre svega u političkom smislu korak unazad i da, kako je kazao, osposobi institucije da funkcionišu.

“Potrebno je da se ne insistira na toj, hajde da kažemo nedemokratskoj modernizaciji… i da onda u stvari krenemo napred. Prosto, u ovoj situaciji u kojoj nas vodi jedan čovek sa dosta arbitrarnim stavovima teško je da Srbija može ići nekim stabilnim putem”, kazao je on.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.