Narodni poslanik Zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd zatražio od ministra prosvete Branka Ružića odgovore o tome koliko tačno nastavnog kadra nedostaje u osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Pavićević je je na sednici Narodne skupštine tražio objašnjenje i za koje predmete nedostaju nastavnici, kao i koliko nastavnika nedostaje po regionima Srbije.

“Pojavili su se zahtevi od direktora škola da se nastavni kadar popuni tako što će se angažovati nesvršeni studenti ili nastavnici koji su već u penziji. Na manjak nastavnog kadra ukazuje i smanjen upis studenata na šta upozoravaju dekani fakulteta koji obrazuju nastavnike. Ako tome tome doda i manjak interesa studenata za upis na smerove srpski jezik i kniževnost Filološkog fakulteta koji ne mogu da popune ni budžetske kvote, situacija postaje još alarmantnija.” – poručio je Pavićević na sednici Narodne skupštine.

Razvojna politika vlade Srbije dovela je državno obrazovanje u katastrofalnu situaciju. Sada u Srbiji, pored lekara i istaknutih pravnika, nedostaju i nastavnici i profesori. Materijalno i statusno unižavanje profesije nastavnika dovelo je do toga da malo ko želi da radi u obrazovanju, posebno u oblastima poput matematike, fizike ili informatike. Posebno važno je da znamo da li je ovaj manjak jednako prisutan i po različitim školama i u različitim regionima i da li je Srbija odustala od politike jednako dostupnog i kvalitetnog obrazovanja za sve.

“U isto vreme široko se promoviše i uvodi dualno obrazovanje gde bi se školovalo do 20% srednjoškolaca u radionicama i kompanijama, 3-4 dana nedeljno, ne u klupama. Možda Vlada Republike Srbije misli da nam i ne trebaju nastavni kadrovi iz mnogih oblasti, kada se ovako odnosi prema njima” – zaključio je Pavićević.

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd zahteva hitno povećanje budžetskih izdvajanja za prosvetni sistem u Srbiji, povećanje plata nastavnika i poboljšanje njihovog materijalnog položaja, kako bismo omogućili kvalitetno i dostupno osnovno i srednjoškolsko obrazovanje za sve đake u našoj zemlji.

Poslušajte ceo govor:

Pročitaj i ovo:

Potpisan “Dogovor za pobedu”

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” usaglasili su dokument “DOGOVOR ZA POBEDU” u kojem se poziva na saradnju svih opozicionih izbornih lista na predstojećim izborima, bez obzira koje ih pojedinačne organizacije budu činile. Saradnja podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije i fokusiranje na smenu kriminalnog SNS režima. DOGOVOR ZA POBEDU predviđa zajedničku kontrolu izbora i zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima.