Vlast će preko svojih saveznika u EU pokušati da utiče na reakcije Unije povodom izbornih nepravilnosti u Srbiji, smatra Đorđe Pavićević iz Zeleno-levog fronta, ponavljajući da je novi protest opozicije zakazan za 16. januar.

Datum 16. januar, godišnjica ubistva Olivera Ivanovića, odabran za sledeći protest, jeste simbolična, jer je u pitanju slučaj nerazjašnjenog ubistva i sumnje ko je umešan u to, rekao je on.

Ostaje da se odluči da li će učestvovati samo stranke ili će biti i nestranačkih aktera, dodao je.

“Razgovaraće se sa ljudima iz Proglasa i studentima, na njima je da odluče da li će se priključiti. To jeste neka vrsta zajedničke borbe, nisu samo stranke zainteresovane da imamo bolju vlast i bolje i fer izbore“, kazao je Pavićević.

Na današnjem sastanku koalicije Srbija protiv nasilja odlučeno je da se nastavi pravna borba, otkrio je on.

„Sada je važno ići na sudove u pogledu izbornih nepravilnosti, da bi se na kraju tog procesa išlo na Ustavni sud na ocenu ustavnosti čitavog procesa.

Komentarišući izjavu šefa posmatračke misije Evropskog parlamenta Klemena Grošelja, koji je rekao da očekuje da će Evropski parlament vrlo brzo reagovati povodom izbora u Srbiji, Pavićević je kazao da su ovakvi izveštaji ohrabrujući.

„Važno je da EU, koja je vrlo često reagovala sporo ili mlako na ono što radi vlast u Srbiji, prepozna da izbori nisu bili regularni, da se radi o prekrajanju izbornih rezultata ili krađi. Takav akter nije neko ko može kredibilno da pregovara u EU. Međutim, i sam Grošelj je rekao da ne očekuje da će biti vrlo oštrih reakcija, ali da će se svakako dogoditi nešto što EU dosada nije radila“, objasnio je Pavićević.

Na pitanje kako će vlast reagovati na to, Pavićević kaže da oni pokušavaju da amortizuju kritike koje dolaze spolja.

„Pokušavaće preko svojih saveznika da utiču na reakcije iz EU. Pomoći će Orban, tj. Mađarska. Mislim da su oni u stalnom konktatku, vidimo to po Bilčikovim reakcijama kada se izvrši pritisak na njega. Takođe su ti i neki drugi koji pripadaju narodnim partijama, a koji često blagonaklono gledaju na ono što Vučić radi.

„Sada je situacija malo dramatičnija, jer se radi o nečemu što nikako ne bi smelo da se događa u zemlji koja pretenduje da bude član EU“, podsetio je on.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.