Ženska grupa Pokreta Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje ponižavajuće i uvredljive reči patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, koji je žene nazvao “bednicama i jadnicama”. Samo od početka godine je ubijeno 18 žena od strane muškaraca, a u poslednjih nekoliko dana bili smo svedoci stravičnim ubistvima i napadima na najranjivije u našem društvu.

Umesto da u takvoj atmosferi poziva na solidarnost, pomirenje i zajedništvo, patrijarh Porfirije se nimalo ne ustručava da ponovo javno ponižava žene, doprinoseći kulturi nasilja čije posledice sa velikim bolom podnosi cela Srbija, a posebno porodice i prijatelji stradalih žena i dece.

Pozivamo patrijarha, kao i sve na javnim funkcijama, da prestanu sa ponašanjem i govorom koji doprinosi daljoj mržnji i inspiriše nasilje. Krajnje je vreme da se sada, kada je nasilje u našem društvu poprimilo oblik pandemije, suoče sa težinom i odgovornošću svojih reči i dela.

Pokret Ne davimo Beograd snažno stoji uz žrtve i i izražava solidarnost i saosećanje sa porodicama stradalih.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.