Ženska grupa Pokreta Ne davimo Beograd najoštrije osuđuje ponižavajuće i uvredljive reči patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, koji je žene nazvao “bednicama i jadnicama”. Samo od početka godine je ubijeno 18 žena od strane muškaraca, a u poslednjih nekoliko dana bili smo svedoci stravičnim ubistvima i napadima na najranjivije u našem društvu.

Umesto da u takvoj atmosferi poziva na solidarnost, pomirenje i zajedništvo, patrijarh Porfirije se nimalo ne ustručava da ponovo javno ponižava žene, doprinoseći kulturi nasilja čije posledice sa velikim bolom podnosi cela Srbija, a posebno porodice i prijatelji stradalih žena i dece.

Pozivamo patrijarha, kao i sve na javnim funkcijama, da prestanu sa ponašanjem i govorom koji doprinosi daljoj mržnji i inspiriše nasilje. Krajnje je vreme da se sada, kada je nasilje u našem društvu poprimilo oblik pandemije, suoče sa težinom i odgovornošću svojih reči i dela.

Pokret Ne davimo Beograd snažno stoji uz žrtve i i izražava solidarnost i saosećanje sa porodicama stradalih.

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.