Pokret Ne davimo Beograd strogo osuđuje nedavno rušenje spomenika poginulim borcima iz Prvog i Drugog svetskog rata tokom izgradnje autoputa u blizini sela Negrišori, u opštini Lučani. Zbog zamenarivanja antifašističkog nasleđa koje traje već decenijama, u Narodnoj skupštini smo u novembru prošle godine predložili formiranje Komisije za utvrđivanje odnosa Republike Srbije prema antifašističkom nasleđu.

Izražavamo zabrinutost da nereagovanje države po ovom pitanju predstavlja deo jedne šire težnje da se nastavi sa umanjivanjem antifašističkog nasleđa u Srbiji. Ta težnja se pokazala i sa idejom novosadske vlasti o podizanju Spomenika nevinim žrtvama 1944/1945, kao i zapostavljanjem Memorijalnog kompleksa Boško Buha u Jabuci kod Prijepolja.

“Rušenje spomenika palim borcima u selu Negrišori kod Lučana pokazuje koliko je zanemarena ostavština antifašističke i narodnooslobodilačke borbe iz Drugog svetskog rata. Spomenik je uništen jer se naprosto našao na trasi budućeg autoputa, pored toga što je Zavod za zaštitu spomenika zahtevao izmeštanje ovog kompleksa. Ni vlasti, ni izvođači radova, nisu se potrudili da to učine i šteta koja je ovim učinjena je, čini se, nepopravljiva. Put u budućnost koji obećava vladajuća stranka i njen predsednik izgleda da podrazumeva rušenje svega što je ideološki neprihvatljivo, makar to bio i spomenik ljudima koji su dali život boreći se za oslobođenje i protiv fašizma.” – izjavio je Đorđe Pavićević, narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd i inicijator Komisije za utvrđivanje odnosa Republike Srbije prema antifašističkom nasleđu.

Naš pokret pruža punu solidarnost sa meštanima sela Negrišori, koji su u izjavama medijima izrazili nezadovoljstvo zbog potpunog nemara od strane izvođača radova, kao i njihovog povlašćenog položaja nauštrb reda i zakona. Zahtevamo da se što pre stane sa pogubnim postupanjem spram kulturne baštine, koja svedoči o velikoj antifašističkoj tradiciji naše zemlje.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.