Poslednja dva dana bili smo svedoci eskalacije nasilja nad građanima od strane javnih izvršitelja. Ovi privatnici, kojima su poverena javna ovlašćenja, rade protiv većine u našem društvu za bogatu i korumpiranu manjinu čiji su deo. Koristeći tuđu nesreću, siromaštvo i neznanje, ali i neefikasan sistem kontrole i naklonost vlasti, izvršitelji su postali izuzetno moćna interesna grupa. Uvedeni kako bi sudove rasteretili predmeta koji čekaju izvršenje, sada imamo obrnutu situaciju – u sudovima su nagomilani predmeti zbog postupanja izvršitelja.
Uprkos odbranama pokreta „Združena akcija Krov nad glavom“, čiji smo deo, porodice i pojedinci neretko ostaju bez doma. Deo krivice snose i policija, vatrogasci i druge službe koje asistiraju izvršiteljima u njihovim pljačkaškim poduhvatima. Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine, ne rešava adekvatno postojeće probleme, već ih pogoršava. Uz pomoć ovog zakona u budućnosti, čak i odbrane koje su do sada koliko – toliko pomagale ugroženima, sada postaju prekršaj za koji su predviđene velike novčane kazne.
Nažalost zbog pohlepe pojedinaca možemo očekivati da scene koje gledamo ovih dana, ne budu više senzacija, već „normalno“ stanje prilikom i dovoljno nenormalnog izbacivanja ljudi iz stanova.
Nećemo dozvoliti da uništavanje ljudskih života postane normalnost u našem društvu. Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da javni izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje i da ih treba ukinuti, a poslove izvršenja sudskih presuda vratiti državi.