Ne davimo Beograd osuđuje brzopletost i nedostatak transparentnosti pri donošenju odluke da se školska godina okonča 6. juna za sve đake u Srbiji. Odluka je iznenadila ne samo roditelje, već i prosvetne radnike, koji su za nju saznali preko medija, i kojima je nametnuto da u preostala dva radna dana osmisle kako će završiti ovo izuzetno traumatično polugodište. Školama i nastavnicima nisu predočene smernice kako da osmisle boravak za decu čiji će roditelji iskoristiti mogućnost da deca nastave s boravkom u školi do 20. juna. Ishitrenost ove odluke samo je dodatno uznemirila đake i roditelje koji sve vreme uzalud iščekuju sistemsku, institucionalnu i odgovornu podršku u ovim tragičnim okolnostima.

Nipošto ne dovodimo u pitanje duboku istraumatizovanost svih naših đaka, i čitavog društva, nakon tragedije koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar”. Upravo zato, bilo je neophodno HITNO preduzeti široke i dubinske konsultacije s predstavnicima roditelja, đaka, nastavnika i školskih kolektiva. Ovaj dijalog morao je da započne odmah i morao je da urodi detaljnim i pažljivo isplaniranim planom kako da se godina okonča. Umesto toga, dobili smo odluku donesenu „preko kolena“ čije će sprovođenje u potpunosti pasti na leđa nepripremljenih nastavnika, ali i samih đaka i roditelja.

“Smatramo da ovo nipošto nije način na koji se izgrađuje škola kao zajednica, u kojoj se kroz učenje i socijalizaciju učimo vrednostima solidarnosti, empatije i uzajamne brige. Još jedom osuđujemo nepromišljene i iznenadne odluke koje dolaze s vrha vlasti bez imalo obzira prema mišljenjima, stavovima i emocijama onih koji će njihove posledice direktno da osete”, izjavila je Jelena Vasiljević, gradska odbornica i koordinatorka grupe za obrazovanje Ne davimo Beograd.

Ne davimo Beograd zahteva otvaranje širokog konsultativnog procesa sa đacima, roditeljima, nastavnicima i stručnom javnošću, kako bismo zajedno došli do promišljenih i boljih rešenja za snalaženje u jednoj od najvećih tragedija koja je ikad zadesila naše društvo.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.