Viši sud u Beogradu je opet stao u na stranu autoritarnih režima i protiv slobode medija i ljudskih prava, time što je pristao da izruči antirežimskog novinara Andreja Gnjota nazad u Belorusiju. Iako je njegov prestup navodno samo utaja poreza, odluka i poziv za izručenje je politički motivisan, a Andreja će sigurno biti izložen nasilju i mučenju u zatvorima u Belorusiji, poput onig sa koji se Raman Pratasjevič suočio prošle godine, što je Viši sud sigurno znao prilikom donošenja ove odluke.

Trenutno je Andrej Gnjot u kućnom zatvoru od 30. oktobra i od tada mu nije pružana čak ni neophodna medicinska pomoć koju je zatražio više puta.

Zeleno-levi front najsnažnije osuđuje saradnju naših sudova sa voljama režima koje imaju istoriju kršenja ljudskih prava,narušavanja sloboda građana/građanki i slobode medija i režimima koji koji se protive najosnovnijim principima demokratije.

Ovo nije prvi put da su sudovi u Srbiji doneli odluke protiv aktivista koji se bore protiv diktature, poput zabrane ulaska Romana Perla i Nataše Tiškevič. Ne smemo dozvoliti da naši nezavisni sudovi učestvuju u lovu na aktiviste i slobodu govora, kao ni da dozvoljavaju uticaj od spoljašnjih diktatura da utiče na njihove odluke. Sudstvo služi da brani ljude i da štiti građane i građanke, a ne da ih izlaže mučenjem, nasiljem i uskraćuje im pravo na lečenje.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.