Odbornička grupa Moramo oštro osuđuje diskriminatorske poteze odbornika Patriotskog bloka prema organizatorima Parade ponosa i pruža podršku organizatorima ovog događaja kao i svima koji se bore za prava i dostojanstveni život pripadnika LGBTQIA+ zajednice. Čvrsto stojimo iza toga da borba za dobar grad, bazirana na vrednostima solidarnosti, slobode, ljubavi i jednakosti, bez kojih nema istinske promene u našem društvu.

Parade Ponosa, u svetu i kod nas, predstavljaju važan korak u borbi za ključna politička pitanja za LGBTQIA+ zajednicu poput legalizovanja istopolnih partnerstava i regulisanja pitanja zdravstvene zaštite i nasleđivanja u partnerskim odnosima, kao i sprečavanja svakodnevnog nasilja i diskriminacije sa kojim se jedan deo naših sugrađana suočava.

Zahtev za otkazivanje Europrajda 2022. koji su uputili odbornici Dveri i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) Skupštini Beograda, pokazuje nerazumevanje suštine ljudskih prava i koristi neutemeljene argumente. Veća prava i slobode naših LGBT sugrađana ni na koji način ne ugrožavaju većinsku populaciju niti porodice, i nejasno je otkuda odbornicima Patriotskog bloka podatak o 97% građana koji se protive ovom događaju. Pored toga zabrinutost o bezbednosnoj situaciji, odbornika Patriotskog bloka dodatno doprinosi potencijalnom pogoršanju bezbednosne situacije jer produbljuju podele i dodatno stigmatizuju LGBTQIA+ zajednicu.

Odbornička grupa Moramo zalaže se za politiku koja vodi računa o problemima svih građana kao jedinoj koja može stvarati društvo u kojem se svi ljudi osećaju dobro i u kojem im je stalo do drugih, jer niko nije slobodan, dok svi nismo slobodni, stoga podržavamo organizaciju EuroPrajda i izražavamo solidarnost sa našim LGBT sugrađanima.

Pročitaj i ovo:

Šapić već dvadeset dana ne može da popravi jednu cev

Velika rupa nastala nakon pucanja magistralnog cevovoda u ulici 27. marta još uvek nije sanirana. Naime, prošlo je već 20 dana od kada je došlo do pucanja cevi i velike poplave u tek rekonstruisanom “Zelenom bulevaru”, a da nadležne službe ne mogu da završe sanaciju ove ulice.

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.