Inicijativa Ne davimo Beograd upozorava da je sinoćno divljačko uništavanje izložbe crteža u okviru festivala “Novo doba” neprihvatljiva pojava u našem društvu. Osuđujemo neozbiljno i nezainteresovano ponašanje policije, koja uprkos pretnjama smrću autorima izložbe, nije učinila ništa da zaštiti učesnike.

Sve češće smo svedoci napada i nasrtaja na ljude i organizacije čije se mišljenje i javno delovanje pokaže, iz nekog razloga, kao nepodobno. Ukoliko dozvoljavamo da ovakvi incidenti prolaze nekažnjeno, oni neće više biti incidenti, već redovno stanje u kome će sloboda govora zavisiti od procene ekstremnih grupa.

Događaji, poput nedavnog prekidanja izložbe u Centru za kulturnu dekontaminaciju, ispisivanje grafita mržnje i kukastih krstova i više pokušaja upada u štab inicijative Ne davimo Beograd, kao i pretnje smrću nepodobnima, ostaju bez reakcija nadležnih, a počinioci odlaze nekažnjeni. Vlast i institucije odsustvom reakcije tolerišu rast fašisoizacije društva ili ga čak i podstiču preko direktne ili indirektne novčane i moralne podrške opskurnim organizacijama i pojedincima, ali i putem zvanične politike i glasovima provladinih medija. Zato se kao građani moramo odlučno suprotstaviti nasilju, braniti javne prostore i zaštititi slobodu javnog i umetničkog delovanja i kritičkog mišljenja.

Izražavamo solidarnost i podršku autorima, a poručujemo da ćemo uraditi sve da se izborimo sa ukidanjem sloboda i sistematskim udarom na slobodu mišljenja i rada. Niko nije slobodan, dok svi nisu slobodni.

Pročitaj i ovo:

Ne davimo Beograd otpočeo obuku kontrolora: Prijavi se!

Pokret Ne davimo Beograd je otpočeo obuku kontrolora i formiranje tima za kontrolu izbora, kako bismo spremno dočekali predstojeće gradske izbore. Iako pregovori o izbornim uslovima još uvek traju i ne znamo da li će se steći uslovi da građani slobodno izraze svoju volju na izborima, od čega zavisi i da li će Ne davimo Beograd na njima učestvovati, spremamo se kao da učestvujemo, i zato nam je vaša pomoć jako važna. Prijavite se!

Robert Kozma za VOA: Izborni uslovi se moraju poboljšati

"Mi ovaj razgovor vodimo zato što u Srbiji na snazi nije demokratski režim. Nažalost, postojeća vlast je od neke izborne demokratije svela Srbiju na nedemokratski hibridni režim. I to je konstatovano u raznim izveštajima, od Fridom hausa, ali i u izveštaju Evropskog parlamenta. Zbog toga se vodi ovaj razgovor i ne traže se nikakvi ustupci za političke aktere. Ne, traži se poštovanje prava građana", kaže Kozma.

Luna park: Jednačina promene u viru interesa

Suzana Zlatanović i njen #LunaPark zakucali su na vrata štaba pokreta „Ne davimo Beograd” u potrazi za rešenjima kako da gradu, a i nama građanima - bude bolje i da se agonija od mali milion nepravdi već jednom zaustavi...