Inicijativa Ne davimo Beograd upozorava da je sinoćno divljačko uništavanje izložbe crteža u okviru festivala “Novo doba” neprihvatljiva pojava u našem društvu. Osuđujemo neozbiljno i nezainteresovano ponašanje policije, koja uprkos pretnjama smrću autorima izložbe, nije učinila ništa da zaštiti učesnike.

Sve češće smo svedoci napada i nasrtaja na ljude i organizacije čije se mišljenje i javno delovanje pokaže, iz nekog razloga, kao nepodobno. Ukoliko dozvoljavamo da ovakvi incidenti prolaze nekažnjeno, oni neće više biti incidenti, već redovno stanje u kome će sloboda govora zavisiti od procene ekstremnih grupa.

Događaji, poput nedavnog prekidanja izložbe u Centru za kulturnu dekontaminaciju, ispisivanje grafita mržnje i kukastih krstova i više pokušaja upada u štab inicijative Ne davimo Beograd, kao i pretnje smrću nepodobnima, ostaju bez reakcija nadležnih, a počinioci odlaze nekažnjeni. Vlast i institucije odsustvom reakcije tolerišu rast fašisoizacije društva ili ga čak i podstiču preko direktne ili indirektne novčane i moralne podrške opskurnim organizacijama i pojedincima, ali i putem zvanične politike i glasovima provladinih medija. Zato se kao građani moramo odlučno suprotstaviti nasilju, braniti javne prostore i zaštititi slobodu javnog i umetničkog delovanja i kritičkog mišljenja.

Izražavamo solidarnost i podršku autorima, a poručujemo da ćemo uraditi sve da se izborimo sa ukidanjem sloboda i sistematskim udarom na slobodu mišljenja i rada. Niko nije slobodan, dok svi nisu slobodni.

Pročitaj i ovo:

Nova akcija sadnje stabala: Drvo prijateljstva u 6 gradova regiona

Pridružite se regionalnoj akciji sadnje drveća “Drvo prijateljstva” u petak 30. oktobra, u 11 časova, ispred hotela Jugoslavija. Akcija će istovremeno biti održana u 6 gradova našeg regiona, pored Beograda akcija sadnje će biti realizovana u Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu.

Ogradama protiv pešaka

Akcijom gradskih službi na početku ulice Braće Jugovića, ovog vikenda pomereni su pešački prelazi i podignute su ograde koje onemogućavaju prirodne pravce kretanja pešaka.