Inicijativa Ne davimo Beograd obaveštava javnost da je na delu policijski progon aktivista koji su prošle nedelje svojim telima branili i odbranili baku Ružu od izbacivanja na ulicu. Dvojica aktivista i rođak baka Ruže koji su solidarno stali u odbranu ove starije žene kojoj je pretilo da ostane bez krova nad glavom pozvana su u policiju u svojstvu građana, da bi im se odmah pri stizanju u policijske prostorije taj status promenio u okrivljene, što ih je onemogućilo da pribave pravnu pomoć koja im pripada po zakonu.

Naoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje policije i pokušaje da se aktivisti zastraše lažnim optužbama i nameštenim procesima i pozivamo ih da odmah obustave sve radnje. Očigledno je da niz pobeda na terenu Združene akcije Krov nad glavom, koji je osujetio veliki broj izvršiteljskih zaplena i iseljenja, plaši vlasti koje umesto da zaštite ugrožene, na sve načine pokušavaju da razbiju njihov otpor.

Stanovi, kuće, poslednji krov nad glavom naših sugrađana često se nađe na licitaciji ili ga izvršitelji plene zbog raznih malverzacija, malih dugova koji su zanemarljivi u odnosu na oduzetu imovinu ili zbog čiste prevare. Umesto da štiti žrtve, pravosudni sistem štiti one koji na njihovoj muci žele da profitiraju.

Pozivamo javnost da stane u odbranu svojih komšija, ali i onih koji otpor izvršiteljima i profiterima na tuđoj muci, organizuju.