Иницијатива Не давимо Београд најоштрије осуђује привођење и повређивање активиста и активисткиња који су својим телима бранили избацивање избеглица из Устаничке 244 на улицу, чије ослобађање захтевамо одмах!
Уместо солидарности и бриге за људе који су већ једном прогнани из својих домова, власт иде силом, претњама и принудом како би их оставила без јединог крова над главом.

У периоду од 23. јула до 10. августа најављено је принудно исељење двадесетак избеглих и прогнаних лица из десет гарсоњера у Устаничкој 244г где живе последњих неколико година. Активисти Здружене акције Кров над главом, чији је и иницијатива Не давимо Београд члан, различитим акцијама успевали су да до сада одбране, блокирају и одложе неколико исељења ових људи међу којима има и самохраних мајки, старих и болесних људи и ратних ветерана са инвалидитетом који немају могућности да обезбеде други смештај. И данас смо успели да одложимо исељење, али је полиција одлучила да то овај пут не прође без казне, па је више од 15 активиста и активисткиња ухапшено и под претњама кривичним пријавама одведено у полицијску станицу.

Посебно нас забрињава бескрупулозност Комесаријата за избеглице који би требало да се брине за ове људе, а уместо тога се служи лажним обећањима, хушкањем једних избеглица на друге, претњама и притисцима што ове угрожене грађане посебно боли.

Иницијатива Не давимо Београд позива грађане да се укључе у отпор својих комшија, најсиромашнијих и најугроженијих суграђана, који остају без крова над главом. Један од најчешћих коментара које ови људи говоре када их питамо како је до свега дошло јесте: „Нисам веровао да се ово мени може догодити“.