Иницијатива Не давимо Београд најоштрије осуђује претње које су упућене новинарима и запосленима телевизије Н1. Сматрамо да ово није изоловани случај већ део механизма за гушење критике и остваривање притисака на неистомишљенике, које власти врше према вама и вашим колегама из других редакција који одговорно и професионално обављају свој посао.

Овај добро осмишљени систем функционише тако што прво политичари цртају мете на челима неподобних грађана или новинара, тако што их називају издајницима или рушитељима државе, у вашем случају ЦИА плаћеницима. У режимским медијима ове опасне дисквалификације се преносе до шире јавности и на тај начин ствара атмосфера линча, која се материјализује даље на друштвеним мрежама. Страница “Србија наша земља” платформа је на којој се претње даље преносе и разрађују, а богато спонзорисаним постовима и говором мржње, пратиоци се хушкају на угрожавање безбедности мета. У коментарима се по правилу налазе припадници екстремистичких десних организација, а преносе их и деле људи лако повезиви са Српском напредном странком или њима блиским организација.

Како смо на својој кожи најдиректније осетили све аспекте овог механизма, када су преко режимских медија и ових страница дељене слике наших активиста са најгнуснијим претњама и позивима на убијање, резање гркљана, пребијање, клање, набијање на колац, силовање и бројне друге гадости упознати смо до детаља како функционише овај систем. О свему смо обавестили надлежне на десетине пута и поднели преко 30 пријава полицији и посебном тужилаштву за високотехнолоши криминал. До данас нико није одговарао по овим пријавама.

Иницијатива Не давимо Београд солидарно је упозоравала на овај механизам и када су на његовој мети били главни уредник новинске агенције Бета, Драган Јањић, бивши председник НУНС-а, Вукашин Обрадовић, затим бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић и народна посланица Мариника Тепић. На наш предлог борба против овакве врсте насиља над политичким неистомишљеницима и гушења слободе говора ушла је и у документ о заједничким условима за спровођење слободних и поштених избора који су у децембру претходне године потписали представници опозиције, али и у актуелне документе о којима се воде разговори.