Autonomni ženski front najoštrije osuđuje odluku zaštitnika građana Zorana Pašalića da pokrene postupak o oceni ustavnosti odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koje propisuju upotrebu rodno senzitivnog jezika.

Podsećamo da ovo nije prvi put da Zoran Pašalić iznosi stavove koji su u direktnoj suprotnosti sa njegovom ulogom kao zaštitnika građana. Zeleno-levi front je ranije već reagovao na izjavu kojom je naveo da je femicid “pogrešan” termin, negirajući time rodnu dimenziju nasilja nad ženama čiji femicid, odnosno ubistvo žene samo zato što je žena, najekstremniji oblik.

Nedopustivo je da javni funkcioneri daju ovakve izjave, naročito kada je njihova primarna uloga i odgovornost zaštita prava svih građana. Umesto da u osetljivom trenutku kada su sve vrste nasilja prema ženama i mizoginija u porastu bude saveznik, stane u zaštitu žena u Srbiji i afirmiše njihove nemerljive doprinose društvu, Zoran Pašelić produbljuje neravnopravnost.

Upotreba rodno senzitivnog jezika je od velike važnosti kao jedan od prvih koraka za pravednije i ravnopravnije društvo u kome su građanke vidljive, a njihov doprinos prepoznat i uvažen. Ove odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti služe da bi se u društvu razvila svest o jednakosti žena kako u socijalnom, tako i u radnom aspektu života, i zato moramo stati na put postupcima koji usporavaju i nipodaštavaju ovaj proces.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.