Danas je održan kolegijum Narodne skupštine zbog predloga trećine opozicionih poslanika da se održi hitna sednica na kojoj se mora razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije, bezbednosna situacija u zemlji, smena Saveta REM-a i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Održavanje sednice je jedan od zahteva protesta, za koji nećemo smatrati da je ispunjen dok se sednica formalno ne zakaže.

Podsećamo da su građani na protestu “Srbija protiv nasilja” izneli zahteve za smenu svih članova REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija TV PINK i TV Hepi, zabranu emisija i programa koji promovišu nasilje, poput pojedinih rijaliti programa, kao i zabranu štampanih medija koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahteva se i hitna smena ministara policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, kao i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih.

Pritisak građana naterao je vlast da Branko Ružić, ministar prosvete podnese ostavku, a zajedničkom akcijom svi opozicionih narodnih poslanika koji čine jednu trećinu u Narodnoj skupštini, zakonski je nateran Vladimir Orlić da zakaže sednicu sa dnevnim redom koji je predložila opozicija.

Pozivamo sve građane da se odazovu pozivu na protest “Srbija protiv nasilja” koji će danas početi u 18h ispred Narodne skupštine, a građani će se uputiti u blokadu Gazele zbog neispunjavanja zahteva.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.