Danas je održan kolegijum Narodne skupštine zbog predloga trećine opozicionih poslanika da se održi hitna sednica na kojoj se mora razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije, bezbednosna situacija u zemlji, smena Saveta REM-a i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Održavanje sednice je jedan od zahteva protesta, za koji nećemo smatrati da je ispunjen dok se sednica formalno ne zakaže.

Podsećamo da su građani na protestu “Srbija protiv nasilja” izneli zahteve za smenu svih članova REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija TV PINK i TV Hepi, zabranu emisija i programa koji promovišu nasilje, poput pojedinih rijaliti programa, kao i zabranu štampanih medija koji objavljuju lažne vesti i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Zahteva se i hitna smena ministara policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, kao i ministra prosvete Branka Ružića, jer su direktno odgovorni za urušeni sistem i neadekvatno reagovanje nadležnih.

Pritisak građana naterao je vlast da Branko Ružić, ministar prosvete podnese ostavku, a zajedničkom akcijom svi opozicionih narodnih poslanika koji čine jednu trećinu u Narodnoj skupštini, zakonski je nateran Vladimir Orlić da zakaže sednicu sa dnevnim redom koji je predložila opozicija.

Pozivamo sve građane da se odazovu pozivu na protest “Srbija protiv nasilja” koji će danas početi u 18h ispred Narodne skupštine, a građani će se uputiti u blokadu Gazele zbog neispunjavanja zahteva.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.