Poslanica „Zeleno-levog fronta“ Jelena Jerinić je objasnila da je formalan zahtev za izborima upućen prošle nedelje i u parlamentu.

„Prošle nedelje zahtev je formalno upućen i u Narodnoj skupštini, tako što smo se obratili kao narodni poslanici, tamo gde je nama mesto. Međutim, to je ponovo relativizovano“, rekla je Jerinić.

Ocenila je da je od trenutka podnošenja zahteva u parlamentu, predsednik Srbije  krenuo u intenzivnu političku kampanju.

Zbog toga, je, kako kaže, odlučeno da se uputi još jedan formalan zahtev za izbore.

Narodni poslanik Radomir Lazović je ocenio da je napad na aktivistu u Valjevu pokušaj ubistva.

„Mnogo puta smo se nalazili pod sličnim napadima, ali ovo je nešto posebno. Čoveku je život ugrožen… Velika tragedija je da se čovek kao što je Predrag Voštinić nađe pod napadom. Tražimo odgovornost za počinioce. Što nas tiče, to je isto kao da smo svi mi napadnuti, kao da su napadnuti građani Srbije“, rekao je on.

Sadržaj dokumenta:

„Mi, predstavnici parlamentarnih stranaka, organizatori protesta ‘Srbija protiv nasilja’, zahtevamo raspisivanje parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja 2023. godine. Srbija se nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi. Svakodnevno institucionalno, pravno, verbalno i fizičko nasilje u društvu se ne smanjuje, ekonomska i socijalna kriza pogađa široke slojeve društva, zahtevi građana koji protestuju mesecima su ignorisani.

Potrebni su nam odgovorni ljudi u politici koji će rešavati probleme umesto što ih ignorišu. Iz tog razloga, predlažemo da se ta kriza razreši institucionalnim putem – uz pomoć slobodnih i poštenih izbora. To, između ostalog, podrazumeva potpunu primenu svih preporuka OEBS-a o izbornim uslovima sa kojima su se nadležni državni organi, institucije i tela odavno upoznali, ali ih nisu primenili.

Više puta ste u javnosti ponovili da ste spremni za raspisivanje izbora onog trenutka kada iz opozicije dobijete takav zahtev. Takav zahtev ste već više puta javno dobili od gotovo svih poslaničkih grupa opozicije u parlamentu.

Ovim putem, mi Vam formalno upućujemo taj zahtev i očekujemo da odgovor dobijemo što pre i da nas, nakon konsultacija sa nadležnima, obavestite o tome kada bi ovi izbori trebalo da budu održani.

Poslaničke grupe: Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, Pravac Evropa, Zajedno – Moramo, Zeleno-levi front.”

Pročitaj i ovo: