Поводом још једног напада на Прајд Инфо центар и оштећивања имовине који се десио током протеста „Зауставимо велеиздају – Косово је Србија” у организацији Демократске странке Србије, иницијатива Не давимо Београд захтева од организатора свих скупова, демонстрација или јавних догађаја да гарантују безбедност лица и имовине свих наших грађана без обзира на различитости националне, родне, верске или сексуалне оријентације. Од полиције и надлежних очекујемо да починиоци ових напада сносе одговорност.

Ово није први пут да је Прајд Инфо центар нападнут током протеста. Сличне ситуације дешавале су се и на протестима „Један од пет милона“ када су према излозима центра летеле каменице и други објекти и када је једино одлучном акцијом грађана спречена већа штета, док је редарска служба организатора у потпуности заказала.


Захтевамо и од Демократске странке Србије и од Савеза за Србију да се као организатори ових окупљања ограде од изгредника, јасно осуде овакво насиље и без и икакве задршке апсолутно гарантују уважавање различитости свих наших грађана и грађанки.

Упорно игнорисање оваквих ситуација и изостајање става није никакав одговор на насиље у друштву, посебно у ситуацији кад власт користи насиље да се обрачуна са политичким неистомишљеницима и кад је велика већина грађана/ки који учествују на протестима управо на улицама у борби против физичког и вербалног насиља.

Нико није слободан, ако сви нисмо слободни.