Povodom još jednog napada na Prajd Info centar i oštećivanja imovine koji se desio tokom protesta „Zaustavimo veleizdaju – Kosovo je Srbija” u organizaciji Demokratske stranke Srbije, inicijativa Ne davimo Beograd zahteva od organizatora svih skupova, demonstracija ili javnih događaja da garantuju bezbednost lica i imovine svih naših građana bez obzira na različitosti nacionalne, rodne, verske ili seksualne orijentacije. Od policije i nadležnih očekujemo da počinioci ovih napada snose odgovornost.

Ovo nije prvi put da je Prajd Info centar napadnut tokom protesta. Slične situacije dešavale su se i na protestima „Jedan od pet milona“ kada su prema izlozima centra letele kamenice i drugi objekti i kada je jedino odlučnom akcijom građana sprečena veća šteta, dok je redarska služba organizatora u potpunosti zakazala.


Zahtevamo i od Demokratske stranke Srbije i od Saveza za Srbiju da se kao organizatori ovih okupljanja ograde od izgrednika, jasno osude ovakvo nasilje i bez i ikakve zadrške apsolutno garantuju uvažavanje različitosti svih naših građana i građanki.

Uporno ignorisanje ovakvih situacija i izostajanje stava nije nikakav odgovor na nasilje u društvu, posebno u situaciji kad vlast koristi nasilje da se obračuna sa političkim neistomišljenicima i kad je velika većina građana/ki koji učestvuju na protestima upravo na ulicama u borbi protiv fizičkog i verbalnog nasilja.

Niko nije slobodan, ako svi nismo slobodni.