Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta, koji se sa kolegama iz opozicije nalazi u Briselu, kaže za N1 da “imaju razloga da budu optimisti”.

Predstavnici opozicije obavljaju razgovore u Briselu, a Lazović kaže da razgovaraju sa predstavnicima EK, Miroslavom Lajčakom i još nekim ljudima „upućenim u ono što se dešava u Srbiji“.

„Posle posete Strazburu i EP, imali smo usvajanje Rezolucije, nadam se da ćemo imati takav rezultat i danas, kada bi trebalo da saznamo da li će biti poslata misija“, kaže on.

Očekuje se i izveštaj ODIHR o izborima u Srbiji.

„To je još jedan nalaz koji je važan. Zašto je ODIHR nalaz važan – za mnoge države članice, za Francusku i još neke koje su najavile da će se jasnije odrediti prema izborima u Srbiji upravo posle tog izveštaja. Prema onome što znamo, biće još teži za one koji su pokrali izbore od prvog“, rekao je on i izrazio nadu da će posle svega ovoga raditi i na odgovornosti.

Kako je rekao, „histerične reakcije vlasti očekuje i dalje“.

„U defanzivi su potpuno, pokušavaju da pobegnu od ovih argumenata i nalaza. Nakon diplomatske ofanzive, koja se nastavlja, naći ćemo se ponovo u Berlinu, gde ćemo ponovo razgovarati sa predstavnicima Bundestaga, pokušati da tražimo podršku EU. Očigledno je da postoji još neko ko želi da razgovara sa EU – to je opozicija, želeli bismo drugačiju budućnost za Srbiju“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „imaju razloga da budu optimisti“.

„Očekujemo vrlo jasno ono što piše u Rezoluciji EP, da se oformi komisija koja bi prvo istražila sve što se desilo, pogledajte koliko su to ozbiljne manipulacije, svi posmatrači su rekli da nikad tako nešto nisu videli, a to nije sve. Nakon toga, neko mora snositi odgovornost. I CRTA i ProGlas su kao jednu od ključnih tačaka istakli odgovornost, to ističe i opozicija, moramo videti ko se sve oglušio o zakon, kako se to ne bi ponovilo“, kaže on.

Na njima je, smatra, da „ubede evropske partnere da ova misija mora što pre da dođe da bi otpočela svoje radnje, kako se ne bi desilo da na nove izbore dođu pod istim uslovima“, kaže.

Da istraga ne dođe, kaže da bi mu bilo žao i poražavajuće za naše društvo.

„Naravno da Vučić može tako nešto da uradi, da izvodi batinaše na ulice, nema sumnje o kakvom čoveku i vlasti se radi. To bi bio ozbiljan udarac za naše društvo i zaokret od ideje evrointegracija“, kaže.

Nada se, kaže, da će njihova diplomatska inicijativa rezultirati uspehom.

„Imam punu veru da će tako i biti. Mi smo uspeli nešto što do sada nije bila situacija, da preokrenemo politiku EU prema režimu Vučića“, kaže.

Sa njim su, dodaje, Borko Stefanović, Pavle Grbović i Duško Lopandić.

„Zajednički napor opozicije, ne Srbije protiv nasilja, već svih ljudi kojima je stalo do demokratije i koji se bore da nastavimo u demokratskom, a ne u autoritarnom pravcu“, kaže on.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.