Били смо у посети Бојану Бјелобаби чији аутомеханичарски сервис је сметња Београду на води. Упркос томе што немају решења о рушењу његове радње која легално ради више од 35 година, пре два дана његов зид оштетили су радници градилишта Београда на води.

Како нам је сам Бојан објаснио, његова радња потпада под експропријацију која је омогућена лекс специјалисом, али он још није добио решење о њој. Ипак, на вратима аутомеханичарске радње редовно се појављују људи који се представљају као део градске власти и који му прете, уцењују га и застрашују како би направио договор са њима о предаји простора.

Полуинформацијама, лажима и подметачинама покушавају да га убеде да ће остати без ичега ако их не послуша. Нуде му да се, уз провизију, договори са њима ван процеса експропријације. По Бојановом сведочењу, многи људи који су имали објекте на подручју Савског амфитеатра су се повиновали и повукли у страху за своју имовину и живот.

Због чега се градској власти жури да људе као што је Бојан избаце на улицу без адекватног обештећења? Ако су већ, противно свакој логици, донели закон који омогућава експропријацију за комерцијалне пројекте, зашто се не држе њега? Ко су уосталом људи који у име града врше претње и притиске?

Један од људи о коме је иницијатива Не давимо Београд већ писала је и незванична десна рука Синише Малог за прљава питања Београда на води – извесни Данило Јеринић. Према званичним информацијама, за Градску управу града Београда радио је у периоду од јула 2014. до октобра 2015. године и то на “привременим и повременим пословима”, најпре као возач, а касније као испомоћ оператерима у решавању захтева, односно на координацији послова директне комуникације са грађанима. Комуникације претњама, уценама и понудама “које се не одбијају”. Ми смо га као представника Београда на води недавно срели на на презентацији Студије о процени утицаја на животну средину изградње “Куле Београд”, која је усвојена противно прописима и иза леђа грађана. У ком својству, по чијем налогу и за чију корист овај јуришник владајуће партије рашчишћава терен и угрожене грађане лишава и оно мало права које су им предвиђене скандалозним лекс специјалисом?
Изгледа да су бахати насилници на власти спремни на све како би исцедили до последњог динара људе који им се нађу на путу. А посебно су бескруползни у овом послу где људе који не подлежу уценама више не штите ни полиција ни закони.