Позивамо вас на окупљање и садњу дрвећа “Они секу – ми садимо” у суботу, у 12 часова на Ушћу, код “скејт парка”, а поводом сече преко 100 стабала у парку Ушће у оквиру припрема за изградњу гондоле Калемегдан – Ушће.
Алат и саднице су обезбеђени, само позовите пријатеље, поведите децу, кућне љубимце и жељу да променимо наш град!

Позовите пријатеље!

Илустрација: Лука Тилингер

Најава изградње гондоле још један је у низу напада градске власти на заштићена природна и културна добра Београда, а њено извођење значи даљу и неповратну девастацију београдских обала, заштићених визура, зеленила парка “Ушће” и највреднијег споменика културе – Београдске тврђаве.

Градња овог пројекта започела је иако је још увек у току поступак процене утицаја изградње гондоле Калемегдан – Ушће пред органима Министарства заштите животне средине, те да ишод овог поступка може доказати штетност овог пројекта по заштићена добра, визуре и зелене површине нашег града, чиме може бити заустављена изградња овог непотребног, скупог и штетног објекта.

Поред последица у виду сече стабала, овај пројекат је такође и непотребно расипање јавних средстава. За изградњу гондоле Калемегдан – Ушће из буџета је опредељено чак 15 милиона евра, од чега 5 милиона евра из београдског, а чак 10 милиона евра из буџета Републике Србије. Споразум о сарадњи на реализацији овог пројекта потписали су градоначелник Радојичић и директор ЈП “Скијалишта Србије”, Дејан Ћика, против којег је недавно поднета кривична пријава због учешћа у девастацији националног парка Копаоник, помагањем изградње нелегалне кафане на Панчићевом врху.

Видимо се у суботу у подне!