Pozivamo vas na okupljanje i sadnju drveća “Oni seku – mi sadimo” u subotu, u 12 časova na Ušću, kod “skejt parka”, a povodom seče preko 100 stabala u parku Ušće u okviru priprema za izgradnju gondole Kalemegdan – Ušće.
Alat i sadnice su obezbeđeni, samo pozovite prijatelje, povedite decu, kućne ljubimce i želju da promenimo naš grad!

Pozovite prijatelje!

Ilustracija: Luka Tilinger

Najava izgradnje gondole još jedan je u nizu napada gradske vlasti na zaštićena prirodna i kulturna dobra Beograda, a njeno izvođenje znači dalju i nepovratnu devastaciju beogradskih obala, zaštićenih vizura, zelenila parka “Ušće” i najvrednijeg spomenika kulture – Beogradske tvrđave.

Gradnja ovog projekta započela je iako je još uvek u toku postupak procene uticaja izgradnje gondole Kalemegdan – Ušće pred organima Ministarstva zaštite životne sredine, te da išod ovog postupka može dokazati štetnost ovog projekta po zaštićena dobra, vizure i zelene površine našeg grada, čime može biti zaustavljena izgradnja ovog nepotrebnog, skupog i štetnog objekta.

Pored posledica u vidu seče stabala, ovaj projekat je takođe i nepotrebno rasipanje javnih sredstava. Za izgradnju gondole Kalemegdan – Ušće iz budžeta je opredeljeno čak 15 miliona evra, od čega 5 miliona evra iz beogradskog, a čak 10 miliona evra iz budžeta Republike Srbije. Sporazum o saradnji na realizaciji ovog projekta potpisali su gradonačelnik Radojičić i direktor JP “Skijališta Srbije”, Dejan Ćika, protiv kojeg je nedavno podneta krivična prijava zbog učešća u devastaciji nacionalnog parka Kopaonik, pomaganjem izgradnje nelegalne kafane na Pančićevom vrhu.

Vidimo se u subotu u podne!