Од петка 7. јуна до недеље 9. јуна 2019. године у Београду је одржана велика међународна конференција “Побуњени градови / Fearless cities”, посвећена локалним политичким покретима из Србије, региона и Европе. Иницијатива Не давимо Београд ке била домаћин учесницима и учесницама из преко 60 градова из којих су дошли представници/е разних политичких покрета, иницијатива, организација и група које се баве заштитом јавних добара, социјалном сигурношћу, приступачним становањем, доступношћу комуналних услуга, еколошком правдом, задругама, децентрализацијом управљања и солидарношћу.

У петак је на панелу “Један регион, иста борба” у сали општине Стари Град, разговарано о сличностима и разликама локалних борби у градовима као што су Београд, Загреб, Тирана, Сарајево, Приштина и Скопље, као и о томе да ли су нове политичке снаге весници и другачијих односа у региону:

Jedan region, ista borba

Pogledajte skraćeni prilog sa panel diskusije "Jedan region, ista borba" sa konferencije Pobunjeni gradovi koja je na poziv inicijative Ne davimo Beograd okupila učesnike iz 60 gradova širom Evrope. Autoritarne tendencije kroz gomilanje moći u rukama male grupe ljudi, pad učešća građana u javnim poslovima, sužavanje medijskih sloboda i privatizacija javnih resusa zajedničke su neuralgične tačke svih zemalja bivše Jugoslavije, zemalja koje se sada nazivaju regionom Jugoistočne Evrope, a o ovome i drugim temama razgovarali su: Alma Midžić iz Crvena Association for Culture and Art iz Sarajeva, Iva Ivšić Zagreb je NAŠ, Donika Çapriqi drugarica iz Prištine, Ivana Dragsiqi iz Плоштад Слобода – Freedom Square Skoplje, Rudina Hasimja iz Tirane, Miki Vujovic iz Podgorice, Organizacija KOD i Radomir Lazovic Ne davimo Beograd. Hvala European Endowment For Democracy, Guerrilla Foundation i FundAction za podršku pri organizaciji konferencije.

Posted by Ne davimo Beograd on Среда, 12. јун 2019.

Субота је почела турама по 6 локација у Београду и ближој околини, програмски део је завршен интерактивним презентацијима о инспиративним кампањама и успесима грађанских покрета из више од 10 градова широм Европе!

У суботу смо, такође имали прилику да из прве руке чујемо више о феномену муниципализма, који остварује значајне резултате на изборима за локалне парламенте од Барселоне и Мадрида, преко Напуља, Берлина до Загреба на панелу “Муниципализам (општинарство) нова снага Европе” који се дешавао у Дорћол плацу:

Municipalizam – nova snaga Evrope

Skraćeni prilog sa panel diskusije "Municipalizam (opštinarstvo) – nova snaga Evrope", u okviru konferencije Pobujeni gradovi, gde smo imali priliku da iz prve ruke čujemo više o fenomenu municipalizma, kao i da saznamo koji su izazovi ali i dometi ovakvog pristupa politici. Trend rasta popularnosti lokalnih političkih pokreta širi se Evropom. Od Barselone, Madrida, preko Napullja, Berlina do Zagreba, organizovanje na nivou mesne zajednice, komšiluka, bloka, opštine i grada predstavljaja jedan od odgovora na narastajući populizam, nacionalizam i ekstremizam.Učesnici: Daniel Cruz – Barcelona en Comu, Levente Polyak – Budimpešta, Ana Méndez de Andés – Madrid, Mauro Pinto – Massa Critica Napulj, Elisabeth Dau – Francuska.Hvala European Endowment For Democracy, Guerrilla Foundation i FundAction za podršku pri organizaciji konferencije.

Posted by Ne davimo Beograd on Петак, 14. јун 2019.

Недеља је започета са три практичне радионице, а настављена у културном центру Град, панелом “Феминизација политике – равноправност је много више од квота”, где смо се упознали са праксама грађанских покрета у Европи у постизању равноправности између жена и мушкараца, али и спровођења другачије политике која трансформише односе моћи у нашем друштву.

У оквиру завршног дела конференције, такође у културном центру Град, било је речи о локалним борбама које су, широм Србије, мобилисале и инспирисале хиљаде грађана и грађанки да изађу на улице и да се супротставе одузимању градова из њихових руку, где се разговарало са представницима/цама чланица Грађанског фронта.