Od petka 7. juna do nedelje 9. juna 2019. godine u Beogradu je održana velika međunarodna konferencija “Pobunjeni gradovi / Fearless cities”, posvećena lokalnim političkim pokretima iz Srbije, regiona i Evrope. Inicijativa Ne davimo Beograd ke bila domaćin učesnicima i učesnicama iz preko 60 gradova iz kojih su došli predstavnici/e raznih političkih pokreta, inicijativa, organizacija i grupa koje se bave zaštitom javnih dobara, socijalnom sigurnošću, pristupačnim stanovanjem, dostupnošću komunalnih usluga, ekološkom pravdom, zadrugama, decentralizacijom upravljanja i solidarnošću.

U petak je na panelu “Jedan region, ista borba” u sali opštine Stari Grad, razgovarano o sličnostima i razlikama lokalnih borbi u gradovima kao što su Beograd, Zagreb, Tirana, Sarajevo, Priština i Skoplje, kao i o tome da li su nove političke snage vesnici i drugačijih odnosa u regionu:

Jedan region, ista borba

Pogledajte skraćeni prilog sa panel diskusije "Jedan region, ista borba" sa konferencije Pobunjeni gradovi koja je na poziv inicijative Ne davimo Beograd okupila učesnike iz 60 gradova širom Evrope. Autoritarne tendencije kroz gomilanje moći u rukama male grupe ljudi, pad učešća građana u javnim poslovima, sužavanje medijskih sloboda i privatizacija javnih resusa zajedničke su neuralgične tačke svih zemalja bivše Jugoslavije, zemalja koje se sada nazivaju regionom Jugoistočne Evrope, a o ovome i drugim temama razgovarali su: Alma Midžić iz Crvena Association for Culture and Art iz Sarajeva, Iva Ivšić Zagreb je NAŠ, Donika Çapriqi drugarica iz Prištine, Ivana Dragsiqi iz Ploštad Sloboda – Freedom Square Skoplje, Rudina Hasimja iz Tirane, Miki Vujovic iz Podgorice, Organizacija KOD i Radomir Lazovic Ne davimo Beograd. Hvala European Endowment For Democracy, Guerrilla Foundation i FundAction za podršku pri organizaciji konferencije.

Posted by Ne davimo Beograd on Sreda, 12. jun 2019.

Subota je počela turama po 6 lokacija u Beogradu i bližoj okolini, programski deo je završen interaktivnim prezentacijima o inspirativnim kampanjama i uspesima građanskih pokreta iz više od 10 gradova širom Evrope!

U subotu smo, takođe imali priliku da iz prve ruke čujemo više o fenomenu municipalizma, koji ostvaruje značajne rezultate na izborima za lokalne parlamente od Barselone i Madrida, preko Napulja, Berlina do Zagreba na panelu “Municipalizam (opštinarstvo) nova snaga Evrope” koji se dešavao u Dorćol placu:

Municipalizam – nova snaga Evrope

Skraćeni prilog sa panel diskusije "Municipalizam (opštinarstvo) – nova snaga Evrope", u okviru konferencije Pobujeni gradovi, gde smo imali priliku da iz prve ruke čujemo više o fenomenu municipalizma, kao i da saznamo koji su izazovi ali i dometi ovakvog pristupa politici. Trend rasta popularnosti lokalnih političkih pokreta širi se Evropom. Od Barselone, Madrida, preko Napullja, Berlina do Zagreba, organizovanje na nivou mesne zajednice, komšiluka, bloka, opštine i grada predstavljaja jedan od odgovora na narastajući populizam, nacionalizam i ekstremizam.Učesnici: Daniel Cruz – Barcelona en Comu, Levente Polyak – Budimpešta, Ana Méndez de Andés – Madrid, Mauro Pinto – Massa Critica Napulj, Elisabeth Dau – Francuska.Hvala European Endowment For Democracy, Guerrilla Foundation i FundAction za podršku pri organizaciji konferencije.

Posted by Ne davimo Beograd on Petak, 14. jun 2019.

Nedelja je započeta sa tri praktične radionice, a nastavljena u kulturnom centru Grad, panelom “Feminizacija politike – ravnopravnost je mnogo više od kvota”, gde smo se upoznali sa praksama građanskih pokreta u Evropi u postizanju ravnopravnosti između žena i muškaraca, ali i sprovođenja drugačije politike koja transformiše odnose moći u našem društvu.

U okviru završnog dela konferencije, takođe u kulturnom centru Grad, bilo je reči o lokalnim borbama koje su, širom Srbije, mobilisale i inspirisale hiljade građana i građanki da izađu na ulice i da se suprotstave oduzimanju gradova iz njihovih ruku, gde se razgovaralo sa predstavnicima/cama članica Građanskog fronta.