Narodni poslanici našeg Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd danas su se sastali sa predstavnicima Sindikalne organizacije fabrike Zastava oružje iz Kragujevca. Na sastanku smo se upoznali sa problemima koji već duži period postoje u ovoj fabrici. Loše rukovođenje dovelo do značajnog smanjenja ulaganja i proizvodnje, a oprema i mašine su zastarele. Ovakvo stanje dovelo je do pogoršanih radnih uslova u kompaniji, kao i do neispunjenja obaveza prema klijentima.

Predsednik Sindikalne organizacije fabrike Dragan Ilić upoznao nas je sa teškom situacijom i bezakonjem u fabrici, kao i zahtevom štrajkača da se postavi generalni direktor i smeni Nadzorni odbor koji je naneo velike štete neodgovornim upravljanjem. Postoji opravdan strah da bi produžetak ovakvog stanja dodatno ugrozio i položaj radnika, ali i budućnost cele fabrike. Fabrika je „planski“ urušavana i obaveze su narasle na 20,5 milijardi dinara, što je 4,5 milijarde preko vrednosti kapitala, te joj preti bankrot ili stečaj.

Prema rečima Ilića, fabrika ima prespektivu, ali joj je potrebno rukovodstvo koje će da iskoristi sve njene potencijale, da ugovori proizvodnju i odredi adekvatne cene proizvoda koji su traženi na svetskom tržištu.

Oružari su danas održali četvrti jednosatni štrajk upozorenja kojim su „iskazali neslaganje sa vođenjem politike prema fabrici“.
Zastava oružje je državna fabrika koja zapošljava oko 2.400 radnika, a ove godine obeležava 170 godina rada.

Pročitaj i ovo:

Branislav Dimitrijević za NIN: Većina je u tihoj zavisnosti od vlasti

Ovaj režim ima veliku potrebu da ostavi pečat u javnom prostoru, jer je ubeđen u svoju postojanost. Režim gradi svoju perspektivu kao da će na vlasti ostati do kraja vremena. Takve deluzije o moći znače da će njihov kraj biti opasan, može da se desi da se u tom padu sunovrati čitavo društvo, jer je veliki broj ljudi zavisan od aktuelnog režima.

Lazović za Betu: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a

Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru.