Поводом позива који су представници организатора протеста “Један од пет милиона” упутили политичким актерима, доле потписане организације окупљене око Грађанског фронта се слажу да је потребно успоставити систем који ће заувек онемогућити стварање неке нове криминалне власти сличне постојећој. Међутим, да бисмо такав систем успоставили неопходно је да у његовом стварању пресудни утицај нема политичка елита, појединци или политичке странке које су довеле до ове катастрофалне деградације друштва.

Наш први циљ јесте смена ове криминалне власти, али не можемо игнорисати огроман отпор који велики број људи има према корумпираним политичким елитама који су у претходне три деценије учествовале у сиромашењу нашег друштва, у урушавању институција, неуставном отимању имовине радника, приватизаци јавних ресурса и развијању механизама контроле медија. Уместо што се такви гласачи, инсистирањем на једној колони, терају у апстиненте или “беле листиће”, политичка понуда би овим људима требало да отвори релевантан избор и укључи их доношење одлука о будућности наше државе. Тренутак у коме живимо карактерише огромно незадовољство грађана и ужасни услови у којима живи и ради велика већина људи и зато и подржавамо протесте.

Зато позивамо на окупљање око идеја солидарности, социјалне правде и сигурности за све наше грађане, а не на национализму, идентитетској политици и популизму. Уместо надигравања са Вучићем ко ће бити већи националиста, желимо истинско и конкретно бављење нашим животним проблемима са којима се свакодневно суочавамо. Уместо наметања високе политике из Београда, тражимо сопствена решења за локалне средине, јер на својим леђима и носимо све проблеме једном када изборни караван оде из наших градова. Уместо прања биографија нудимо нове људе и нове идеје како да у руке грађана вратимо државу, из зачараног круга у коме се на њеном челу смењују лоши и мање лоши.

Потписници:

Удружени покрет слободних станара, Ниш
Локални фронт, Краљево
Не давимо Београд, Београд
Само локално, Бечеј
Локална алтернатива, Врбас
Наш град – Наша ствар, Зрењанин
Слободно Панчево, Панчево
Локални фронт Ва, Ваљево
Биро за друштвена истраживања БИРОДИ, Београд