Koalicija “Srbija protiv nasilja” poručila je danas sudijama Ustavnog suda, kojima je podnela zahtev da se ponište beogradski izbori, da je njihova odluka od presudnog značaja da li će Srbija biti parlamentarna demokratija, navodeći da su im dostavili obilje dokaza koji pokazuju da su nepravilnosti na izborima bile od bitnog uticaja na njihov rezultat.

“Sudije Ustavnog suda su na ogromnom ispitu jer ovo nije običan predmet već od izuzetne važnosti za državu. Imaju šansu da pokažu kakvi su ljudi, pravnici i profesionalci”, rekla je pravnica Sofija Mandić, na konferenciji za novinare ispred sedišta Ustavnog suda.

Ona je ukazala da je Ustavni sud nadležan da odlučuje u slučajevima kada su nepravnosti takve da bitno utiču na izborni rezultat i u mogućnosti je da izborni proces poništi u celini.

Prema njenim rečima, podnošenje zahteva da se ponište beogradski izbori ne zaustavlja dodeljivanje odborničkih mandata i konstitusanja gradske skupštine, ali ako bi Ustavni sud odlučio u kratkom roku, jer je slučaj prioritet, teoretski bi taj postupak mogao da se zaustavi.

Ona je podsetila da je zahtev podnet juče, jer je tad i objavljen Službenom listu Grada ukupni izveštajem o izbornom rezultatu, ali sa datumom od 3. januara.

Na pitanje o zahtevu da se ponište izbori na republičkom nivou, ona je navela da je izvešaj o tim rezultatima objavljen 12. januara tako da rok za njegovo podnošenje ističe 27. januara, odnosno takođe je 15. dana.

Kako je objasnila, zahtevi za poništavanje izbora podnose se odvojeno za različite nivoe – gradske, pokrajinske i republičke i različito je kad rokovi ističu.

Prema rečima Vladice Ilića, praksa Ustavnog suda u ovakim slučajevima je mala i pokazalo se da postupa restriktivno, sa stavom da predmet izbornog spora ne može biti tamo gde postoji sudska zaštita.

“Međutim, mi smo tokom ovog izbornog postupka sudsku zaštitu testirali mnogo puta. Samo u fazi kandidovanja Viši sud je testiran bar desetak puta i svaki put je rekao da nije relevantno da li su potpisi podrške građana izbornim listama falsifikovani”, naveo je Ilić.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.