Иницијатива Не давимо Београд позива да се хитно обуставе нелегалне активности на спровођењу пројекта гондоле Калемегдан – Ушће. Овај објекат изводи се уз свесно кршење закона градских власти о чему је Иницијатива још пре два месеца обавестила надлежну инспекцију.

Најава изградње гондоле још један је у низу напада градске власти на заштићена природна и културна добра Београда, а њено извођење значи даљу и неповратну девастацију београдских обала, заштићених визура, зеленила парка “Ушће” и највреднијег споменика културе – Београдске тврђаве.

Уз бахато игнорисање закона, Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Градске управе града Београда је одобрио, а Скупштина града усвојила План детаљне регулације гондоле Калемегдан – Ушће којим се легализује даља девастација Београда. Упркос томе што је иницијатива Не давимо Београд пре пуна два месеца о томе обавестила Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, надлежна инспекција се још увек није поступила по овој пријави.

За то време, градоначелник Београда, Зоран Радојичић, ставио је свој потпис на споразум о сарадњи на реализацији овог пројекта и то поред потписа директора ЈП “Скијалишта Србије”, Дејана Ћике, против којег је недавно поднета кривична пријава управо због учешћа у девастацији Копаоника помагањем изградње нелегалне кафане на Панчићевом врху.

Као и у случају спровођења пројекта “Београд на води”, и овај посао београдских власти биће приморани да плаћају граћани целе Србије. Наиме, за изградњу гондоле Калемегдан – Ушће из буџета је опредељено чак 15 милиона евра, од чега 5 милиона евра из београдског буџета, а чак 10 милиона евра из буџета Републике Србије. Напомињемо и да прелиминарна финансијска анализа коју је наручило ЈП Скијалишта Србије показује да ће, у односу на изабрани тип, изградња гондоле коштати између 17 и 30 милиона евра, да се поврат инвестиције очекује у року од 5.5 до 10 година и то уколико буде могуће да гондола у граду кошаве буде оперативна пуних 330 дана у години и да се годишње прода преко 1.8 милиона улазница по цени од чак 450 динара.

Пројектом је предвиђено да једна станица гондоле буде уграђена у саме зидине Београдске тврђаве, заштићеног споменика културе од изузетног значаја, а њени стубови висине и до 45м налазиће се у зони заштићених визура са мостова ка Београдској тврђави и споменику “Победник”, као и визуре са Тврђаве ка новобеоградској обали.