Zeleno-levi poslanički klub, Ne davimo Beograd i aktivisti i aktivistkinje iz Sombora, smatraju nedopustivim pravne procese koji se vode protiv građana Sombora, Save Majstorova, Danijela Mirkova i Sare Mikić, zbog navodne organizacije protesta i blokada protiv projekata kompanije Rio Tinto. Novo ročište na ovom suđenju zakazano je za ponedeljak, 31. oktobar, u 9:30 časova.

Zvuči skoro neverovatno činjenica da su nadležni kao dokaze da su organizovali blokade, naveli novinarske tekstove Save Majstorova i Sare Mikić na portalu SoInfo, a Mirkovu se na teret stavlja da je u fejsbuk grupi GG Šamar, objavio fotografiju „Blokada” i podelio vest sa informacijama o održavanju blokade.

“Činjenica da su ljudi kojima se sudi delom novinari koji su izveštavali sa protesta i blokada, a delom građani koji su objavljivali o blokadama na društvenim mrežama, govori nam da je cilj ovakvih procesa gušenje slobode govora. Vlast želi da pošalje poruku svima onima koji ne žele da ćute dok država u saučesništvu sa podobnim investitorima sprovodi očigledno štetne projekte.” – izjavio je Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd.

“Ovi sudski procesi zapravo pokazuju koliko je vlastima važno da priču o pobuni gradjana protiv Rio Tinta spinuju (još) jednom pravnom lakrdijom.” – izjavila je Jovana Đurović i pozvala pravosudne organe da obustave besmislene procese protiv aktivista i novinara u Somboru.

Pokret Ne davimo Beograd započeo je proces prerastanja u zeleno-levu političku partiju koja će delovati na republičkom nivou, a pitanja slobode govora i nesmetan rad medija smatramo jako važnim i uvek ćemo stati uz ljude kojima se ove slobode ograničavaju.

Foto:SOInfo.org

Pročitaj i ovo: