Dan zaštite životne sredine pokret Ne davimo Beograd obeležio je 5. juna akcijama čišćenja Banjice i sađenjem nove biljke kod Skejt parka na Ušću.

Od nedelje, Skejt park je bogatiji za još jednu biljku, drvo Ginko Biloba. Ova biljka stara 200 miliona godina predstavlja simbol dugovečnosti i zdravlja. Drvo može narasti više od 50 m, a kako može da živi više od 1000 godina, Ginko Biloba će još dugo krasiti naš park.

U ovoj akciji organizovali smo i zalivanje biljaka koje smo zasadili prošle godine, a ceo događaj završili smo tribinom na temu Energetske efikasnosti.

Na ovoj tribini su stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti: Slobodan Jerotić, Predrag Momčilović, Miloš Hinić i moderatorka Natalija Stojmenović, imali priliku da nam predstave neka od rešenja za energetski efikasniji Beograd, kao i da nam skrenu pažnju da će se građani Beograda već ove zime neminovno suočiti sa novom energetskom krizom.

Kao rešenje zaobišlo se odvrtanje sijalica, kako je tema mnogo kompleksnija i predstavljena su sledeća rešenja: uvođenje obnovljivih izvora energije (solarni paneli), zamena energenata čije korišćenje nepovoljno utiče na naše zdravlje, uvođenje sistema daljinskog grejanja, pomoći građanima da stare i neefikasne grejne i rashladne uređaje zamene efikasnijim i druge mere.

Slušaoci tribine imali su priliku da postavljaju pitanja i dobijaju odgovore kako pojedinačno i kao zajednica mogu da doprinesu ovoj temi koja sve više negativno utiče na naše zdravlje, a uskoro i na naše budžete.

Kao zaključak ovog razgovora govornici tribine sumirali su da je najbitnije da se poveća svest građana da mogu uticati na dalji tok događaja, kao i da je potrebno da se građani više informišu o načinima kako mogu doprineti energetski efikasnijem gradu i da podrže projekte, ideje i ljude koji imaju načina kako da reše ovu sve veću i značajniju problematiku za sve nas.

Sva ekspertska rešenja su već tu, potrebna je naša građanska volja, udruživanje i podrška ekspertima da sve ove mere i sprovedu.

Pozivamo vas da se priključite našim narednim tribinama na ovu temu, a do tada više informacija kako možete Beograd napraviti boljim gradom, možete pronaći na https://nedavimobeograd.rs/program/

Autorka teksta: Jovana Tomić

Pročitaj i ovo:

Podrška svedoku rasističkog ponašanja policije

Pokret "Ne davimo Beograd" osuđuje ponašanje policijskih službenika na Aerodromu Nikola Tesla, zbog zloupotrebe zakona i rasističkog ponašanja prema putnicima druge boje kože i zemlje porekla iz kojih su doputovali. Ovaj čin je dodatno šokantan, zataškavanjem ove situacije u vidu skandaloznog saopštenja za javnost policije u kome prete prekršajnom prijavom građaninu koji je svedočio rasističkom ponašanju policije i o tome javno govorio. Umesto da sprovedu postupak unutrašnje kontrole i kazne odgovorne, policija se obrušila na očevica koji nije ćutao na kršenje zakona.