Narodna inicijativa za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, iako zvaničko podneta na pisarnici Narodne skupštine, nikada nije stigla ni do nadležnog odbora, niti do nadležnog ministarstva koje bi prema propisima trebalo da je provere u roku od 30 dana. Očigledno je da je neko naredio da se narodna inicijativa koju je potpisalo preko 38 hiljada građana, odmah nakon prijema negde skloni i sakrije od narodnih poslanika koji bi o njoj trebalo da se izjasne.

“U ime našeg Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd, na svakom zasedanju i pri svakoj prilici postavljao sam pitanja šta se dešava sa narodnom inicijativom. Uspeo sam da dobijem odgovore od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a sada je stigao odgovor i od Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo da ovaj dokument nikada nije stigao do njih, što može da znači samo jedno, da ga je neko svesno i namerno sklonio iz redovne procedure. Ponoviću još jednom pitanje Vladimiru Orliću, predsedniku Narodne skupštine, šta se dešava sa ovom inicijativom? Ako je SNS tako siguran da bi trebalo nastaviti iskopavanje litijuma, zašto se plaši da se u parlamentu o tome razgovara i zašto kršenjem zakona beži od rasprave?” – izjavio je Radomir Lazović.

“Zatražićemo formiranje posebne komisije koju će činiti poslanici svih poslaničkih grupa kako bismo utvrdili kako je došlo do toga da se Narodna inicijativa koju je potpisalo 38 hiljada ljudi sakrije od narodnih poslanika.” – poručio je Đorđe Pavićević, narodni poslanik Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd.

Podsetimo da je Ne davimo Beograd upozoravao da se od iskopavanja litijuma nije odustalo, već da je zbog opravdanog nezadovoljstva građana i blizine izbora, SNS samo pauzirao projekat Rio Tinta. Danas postoji opasnost da će se umesto Rio Tinta na vratima pojaviti neka nova kompanija koja ima možda bolji imidž u javnosti, ali koja će ostaviti jednako loše posledice po zdravlje i život građana Srbije, ako do iskopavanja litijuma dođe.

Jedno od prethodnih obraćanja Radomira Lazovića i pitanja koja je postavio o Narodnoj inicijativi za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji:

Pročitaj i ovo:

Veselinović za N1: Promena u Beogradu je moguća!

Promena u Beogradu je moguća i ona dolazi nakon izbora 17. decembra, a snaga i energija je u običnim ljudima koji su kritična masa i koji će te promene pokrenuti, ocenio je nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu Dobrica Veselinović.