Polednjih dana, Aleksandar Vučić i Dragan Đilas pokušavaju privatnim dogovorima da tumače i politički prekombinuju iskazanu izbornu volju građana i građanki Beograda. Smatramo da je ovo nastavak trenda uzurpacije političkog procesa koji dodatno zabrinjava imajući u vidu atmosferu nesigurnosti izazvanu brojnim nepravilnostima tokom izbornog procesa.

Pokret Ne davimo Beograd poručuje da ne mogu dva čoveka, krojiti sudbinu Beograđana iza zatvorenih vrata. Ne mogu privatni dogovori biti zamena za izborni proces.

Smatramo da je najpre neophodno obezbediti da se završi proces brojanja glasova i razmatranja prigovora, a onda i ponoviti izbore na mestima na kojima je došlo do povrede procedura, kako bi se znalo kakava je raspodela mandata u gradskoj skupštini. Novi izbori se raspisuju tek onda kada niko ne može da obezbedi većinu za formiranje nove gradske vlasti, na osnovu razgovora i procedure, ne na osnovu procene pojedinačnih aktera.

Podsećamo, Skupština grada Beograda je predstavnički organ koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti i ima 110 odbornika koji se biraju na periodičnim izborima koji se raspisuju kada se ispune zakonski uslovi za to. Izbori se ne raspisuju zato što nekome ne odgovaraju rezultati i ne ponavljaju onoliko puta koliko je potrebno da se dobiju željeni rezultati.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.