Jutrošnji požar u vrtiću u Zemunu pokazuje vrhunski nemar gradske uprave prema održavanju ključne javne infrastrukture namenjene vaspitanju i obrazovanju dece.

Do požara je došlo zbog kvara na električnim instalacijama kupatila Predškolske ustanove Simo Milošević u Zemunu, u objektu “Čvorak” koji se nalazi u Batajnici. Ovaj objekat je izgrađen davne 1972. godine, a dodatno zabrinjavjuće je to što ovaj objekat još uvek koristi lož ulje za zagrevanje prostor. Brzom reakcijom vatrogasaca, veća šteta je sprečena i u ovom incidentu nije bilo povređenih.

“Grad Beograd mora da obezbedi dobar gradski, državni vrtić svakom detetu. Taj vrtić deci mora da pruži prostor za istraživanje i učenje, prostor za rast i razvoj u zdravoj i podsticajnoj sredini. To možemo uraditi tako što će, pored subvencionisanja privatnih vrtića, grad intenzivno i ozbiljno krenuti da ulaže u obnavljanje postojećih i izgradnju novih državnih vrtića, koji će biti vrhunskog kvaliteta i dostupni svim”, izjavio je Dobrica Veselinović, član Privremenog organa Grada Beograda.

Da bi grad izgradio jedan vrtić za oko 200 dece, u proseku je potrebno 1,5 milion evra. Kada bi vaspitačicama i vaspitačima plate bile povećane 20%, to bi grad koštalo oko 20 miliona evra. Nešto malo više od besmislenih vaučera za sportsku opremu koje je grad delio prošle godine, a koji su građane koštali 17 miliona evra.

Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd već godinama skreće pažnju na katastrofalnu politiku grada Beograda kada je u pitanju briga o deci. Vrtići moraju biti bezbedna mesta za svu decu, a da svako ko brine o našoj deci mora da radi u dostojanstvenim i sigurnim uslovima.