Najnoviji izveštaji ekspertskih organizacija pokazuju da ni ove godine nema pomaka u rešavanju problema zagađenja vazduha iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu. Iako su još 2018. godine uvedeni novi standardi o vazduhu, koji bi trebalo da ograniče emisiju sumpor-dioksida iz postrojenja na ugalj, sada je potpuno jasno da se zagađivači na njih ne osvrću i nastavljaju da krše zakon.

Naime, Mreža Benkvoč za centralnu i istočnu Evropu (CEE Bankwatch Network) i Centar za istraživanje energetike i čistog vazduha (CREA) su u svom zajedničkom izveštaju „Kako fabrike uglja na Zapadnom Balkanu krše zakone o zagađenju vazduha i izazivaju smrtne posledice stanovništva i šta vlade moraju da učine po ovom pitanju“, ukazali na problem prekomerne emisije sumpor-dioksida (SO2) iz termoelektrana na ugalj širom Zapadnog Balkana koja je u 2020. godini višestruko prekoračena.

Termoelektrane na ugalj u Srbiji bile su u 2020. godini godini najveći emiteri sumpor-dioksida na Zapadnom Balkanu, a prevazišle su i ukupne emisije iz svih postrojenja u Evropskoj uniji u 2020. godini. Prva u nizu najvećih emitera bila je termoelektrana Kostolac B, zatim termoelektrane Nikola Tesla B1 i B2. Prekomerno zagađenje sumpor-dioksidom, koji se pretvara u čestice PM 2.5 i PM 10, i u 2020. godini uzrokovalo je kod velikog broja dece i odraslih ozbiljne zdravstvene probleme, u prvom redu kardiovaskularne, astmu i bronhitis.

Pokret Ne davimo Beograd već godinama upozorava na prekomernu zagađenost i poziva vlasti na hitnu primenu mera za poboljšanje stanja vazduha koje smo pripremili zajedno sa ekspertima i stručnim organizacijama. Uprkos velikom nezadovoljstvu građana, uprkos protestima i brojnim javnim zahtevima da se ne okreće glava od ovog problema od koga nam godišnje prerano premine preko 7000 hiljada građana, vlast potpuno ignoriše zagađenje vazduha.

O merama za unapređenje kvaliteta vazduha čitajte na linku

Zbog svega ovoga još jednom pozivamo sve građane da nam se pridruže na protest “Ustanak za opstanak”, koji organizuje veliki broj organizacija okupljenih oko Ekološkog ustanka. Protest će biti održan u subotu 11. septembra, u 14 časova, ispred Predsedništva Republike Srbije.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.