Представљање изборне листе “Иницијатива Не давимо Београд – Жута патка – Чији град, Наш град – Ксенија Радовановић” на програму Радио телевизије Србије протекло је јуче уз коментар водитеља да програм није по правилима представљања. Такође, водитељ је у уводу навео погрешно име изборне листе иницијативе. Овоме је претходио цео дан натезања са уредништвом РТС-а да ли ће овај материјал уопште бити приказан уз коментаре да би “било боље да се другачије представимо” и да “знамо ми о чему се ради” зашто овај матријал није подобан.

Иницијатива Не давимо Београд сматра да је на овај начин остављен негативан утисак код дела гледалаца и на тај начин повређено право иницијативе да искористи своје време за представљање у програму РТС-а. Као да није довољно што је програм РТС-а био у потпуности затворен за иницијативу толико да у целој 2017. години новинари јавног сервиса нису ни једном позвали представнике иницијативе ни за коментар, изјаву или потврду неке вести, већ је водитељ дао себи за право да карактерише програм у негативном контексту.

Захтевамо од РТС-а да обезбеди нови термин представљања изборне листе “Иницијатива Не давимо Београд – Жута патка – Чији град, Наш град – Ксенија Радовановић”у коме неће утицати на гледаоце негативним коментарима и у коме ће изборна листа бити представљена пуним и исправним именом.

Иницијатива Не давимо Београд сматра да је РТС дужан не само да испуни формалне услове и да задовољи законске норме, већ да створи суштинску размену аргумената и утиче на обавештеност грађана о кључним питањима развоја град и државе.