Иницијатива Не давимо Београд захтева оставку градске секретарке за културу Ивоне Јевтић и позива надлежне правосудне органе да истраже злоупотребе градског конкурса за финансирање или суфинансирање пројеката у култури, који је већ другу годину за редом подређен остваривању користи подобних појединаца и организација.

Резултати овогодишњег конкурса градског Секретаријата за културу, показују да је његово потпуно нетранспарентно спровођење свесно омогућило организацијама блиским владајућој странци да злоупотребе конкурсну процедуру и остваре корист.
Скривено је ко су чланови комисија, како се они бирају и на основу којих критеријума су доносили одлуке.

Омогућено је учешће организацијама које се културом уопште не баве или које су у статут унеле појам култура непосредно пре или чак након расписивања конкурса. Такође, средства су додељивана организацијама основаним очигледно само за потребе овог конкурса, и то само неколико дана пре његовог расписивања.

У области Ликовне, примењене, визуелне уметности, дизајн и архитектура највећи износ од 750 хиљада динара добило је “Удружење за помоћ деци, омладини и породици”, које се не бави културом, а регистровано је две недеље пре расписивања конкурса. Иако постоји дуже од овога, организација “Цед Група” пет дана након расписивања конкурса мења своју делатност и уместо “Развој и афирмација информационо комуникационих технологија, спорта и заштите животне средине”, у регистар уписује “Подстицање циљева развоја популаризације и едукације у области културе” и на конкурсу добија 550 хиљада динара за пројекат “Несвршена сфера” – радионице осликавања ускршњих јаја. Секретаријат још подржава и јубилеј модне креаторке Сузане Перић дајући средства њеном предузећу регистрованом за производњу одеће, а средства су освојила и организације које се, уместо културом, баве медицином, маркетингом, социјалном заштитом, спортом, предузетништвом и другим делатностима.

Сматрамо да је градска секретарка за културу Ивона Јевтић, упркос указивањима да је прошле године дошло до сличне злоупотребе градског конкурса, када је фантомским организацијама такође додељен велики проценат јавних средстава, свесно допринела овим малверзацијама које су омогућиле да овогодишњи резултати створе дирекну корист подобним појединцима и организацијама, иако са културом у великом броју случајева немају никакве везе.

За последицу, овакве злоупотребе девастирају поље савременог уметничког стваралаштва, остављајући без средстава многе релевантне организације које су годинама градиле и стварале савремену уметничку сцену Београда. Многима од њих овај конкурс је једини извор средстава за своје програме, па је упитно да ли челници града Београда сматрају да је ова врста стваралаштва уопште потребна. Београђанима и посетиоцима Београда сигурно јесте.

Због свега наведеног иницијатива Не давимо Београд захтева оставку градске секретарке за културу Ивоне Јевтић, а уколико надлежно правосуђе не предузме кораке да се ове малверзације испитају, иницијатива ће након анализе сама поднети кривичне пријаве.