U svakodnevnom životu, na ulici, u kući, na poslu, u prevozu i u medijima, žene su izložene uvredljivim komentarima, omalovažavanju, nipodaštavanju i mnogim drugim još težim oblicima nasilja. Kada na uvrede odgovore, najčešće im se govori da preteruju, nazivaju se preosetljivim, ludim, histeričnim.

Govor koji smo preveli za vas održala je Aleksandrija Okasio Kortez koja se poslednjih godina bori za promenu sistema u SAD. Iako se kontekst Amerike i Srbije razlikuje, prepoznaćete i mnoge sličnosti, pre svega kada je reč o obraćanju ženama i govoru o ženama u javnom prostoru.

Reči nisu samo skupovi slova koji se izgovore i nestanu. Reči koje koristimo su alati koji utiču na stvaranje atmosfere u kojoj je nasilje nad ženama ili bilo kojom drugom manjinskom grupom normalizovano. Ako ne posmatrate čoveka kao čoveka, ako ga ne posmatrate kao jednakog sebi, biće vam lakše da u svojoj glavi opravdate nasilje koje činite ili vidite.

Kada primetite da neko koristi jezik koji je dehumanizujuć, reagujte. Na taj način utičemo na menjanje štetnih obrazaca ponašanja u našem društvu i činimo ga humanijim, sigurnijim i bezbednijim za sve koji u njemu užive.

Pročitaj i ovo:

Društveni pokreti u regionu, nova nada za promene i saradnju

Zeleno leve organizacije Možemo i URA, ostvarile su značajne izborne uspehe u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a inicijativa Ne davimo Beograd se svim sredstvima bori za javni interes i najavljuje veliki potencijal za početak smene vlasti u Srbiji, polazeći iz Beograda.