U svakodnevnom životu, na ulici, u kući, na poslu, u prevozu i u medijima, žene su izložene uvredljivim komentarima, omalovažavanju, nipodaštavanju i mnogim drugim još težim oblicima nasilja. Kada na uvrede odgovore, najčešće im se govori da preteruju, nazivaju se preosetljivim, ludim, histeričnim.

Govor koji smo preveli za vas održala je Aleksandrija Okasio Kortez koja se poslednjih godina bori za promenu sistema u SAD. Iako se kontekst Amerike i Srbije razlikuje, prepoznaćete i mnoge sličnosti, pre svega kada je reč o obraćanju ženama i govoru o ženama u javnom prostoru.

Reči nisu samo skupovi slova koji se izgovore i nestanu. Reči koje koristimo su alati koji utiču na stvaranje atmosfere u kojoj je nasilje nad ženama ili bilo kojom drugom manjinskom grupom normalizovano. Ako ne posmatrate čoveka kao čoveka, ako ga ne posmatrate kao jednakog sebi, biće vam lakše da u svojoj glavi opravdate nasilje koje činite ili vidite.

Kada primetite da neko koristi jezik koji je dehumanizujuć, reagujte. Na taj način utičemo na menjanje štetnih obrazaca ponašanja u našem društvu i činimo ga humanijim, sigurnijim i bezbednijim za sve koji u njemu užive.

Pročitaj i ovo:

Lažnom brigom o radnicima i napadima na Dobricu Veselinovića, Vesić krije nesposobnost gradske vlasti

Napad Gorana Vesića i režimskih tabloida usledio je nakon što je Veselinović na svom tviteru izveštavao o kašnjenju rekonstrukcije centralnih gradskih ulica i generalno lošem i štetnom projektu gradskih vlasti zbog koga se Beograd zadužio dodatnih 20 miliona evra. Vesić je činjenicu da na gradilištu nema nikoga, pokušao da opravda brigom za radnike zbog visoke temperature, uputivši Veselinoviću niz uvreda koje su preneli režimski tabloidi. Ovaj pokušaj sakrivanja nesposobnosti gradskih vlasti iza lažne brige za radnike smatramo degutantnim izvrtanjem i nepoštovanjem za radnike.

Poručite naše nove majice

Kupovinom majice od 1200 dinara pomažete funkcionisanje inicijative Ne davimo Beograd, a ujedno i širite ideju solidarnog, slobodnog i dobrog grada za sve! Čiji grad?