Prethodne subote održana je konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda na kojoj su po prvi put učestvovali odbornici pokreta Ne davimo Beograd i koalicije “MORAMO Za dobar grad”, koji su, po mnogim novinskim naslovima i reakcijama ostavili dobar utisak na javnost svojom odlučnošću da se i u institucijama suprotstave naprednjačkom režimu. Energija koju smo jako puno puta pokazivali na ulicama, protestima i blokadama videla se jako dobro i za skupštinskom govornicom.

Odbornici pokreta Ne davimo Beograd i koalicije “MORAMO Za dobar grad”, istakli su da će u novom sazivu raditi na povećanju transparentnosti rada ove institucije, da će predlagati rešenja gorućih problema u gradu i, pored toga, boriti se protiv kršenja javnih interesa i donošenja štetnih odluka koje su bile glavne odlike prethodnih saziva na čelu sa Srpskom naprednom strankom.

Reakcije javnosti na nastup naših odbornika i odbornica u Skupštini grada
“Ulazak u beogradski parlament, ali i u Skupštinu Srbije novih opozicionih snaga i lica može da dovede do ozbiljnog preokreta unutar proevropski orijentisane opozicije” – izjavio je za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

“Nastupili su vrlo dobro, jednostavnim jezikom su govorili o prirodi gradske vlasti poslednjih godina i pravim problemima Beograda koji se davi u korupciji i nemoći da se reše neki od osnovnim problema građana. Čini mi se da je naročito pokret „Ne davimo Beograd“ uspeo da energiju sa ulica prenese u gradski parlament i da vlast za sada nema prava rešenja kako da se nosi sa tim” – poručio je Janko Baljak, reditelj.

“Ja sam gledala prenos, slažem se sa svim do sada izrečenim utiscima da je to bilo vrlo dobro, da su se opozicioni odbornici dobro držali, moj šampion sa sednice je gospodin Lazovič koji je vešto i efektno prozvao sve iz bivše vlasti koji su preletači u SNS, mislim da je to bilo jako efektno, u svakom slučaju svi govornici iz opozicije su bili vrlo pristojni, rečiti, stavili do znanja gde su, moj utisak je bio pristojan” – izjavila je Srbijanka Turajlić.

Osmočasovna sednica Skupštine iznenadila je mnoge predstavnike naprednjačkog režima. Prethodni sazivi ove institucije bili su bojkotovani od strane opozicije i režim je neometano, u jednopartijskoj skupštini, sprovodio svoje odluke. Od ovog saziva, u institucijama se nalaze ljudi koji su godinama branili javni interes, zajedno sa građanima analizirali i ukazivali na štetne projekte ove vlasti, i pokazivali jedan drugačiji pristup politici. Pokret Ne davimo Beograd i koalicija Moramo su već na početku sednice pokazali da će preispitivati svaki potez ovog režima. Ostali smo uskraćeni za odgovor na pitanje kako Aleksandar Šapić, koji se nalazi u jasnoj poziciji sukoba interesa, može da bude predsednik jedne od najvećih opština u Srbiji i odbornik, a po svemu sudeći i kandidat za gradonačelnika. Pored toga, za predsedavajućeg novog saziva skupštine izabran je Nikola Nikodijević, čovek koji je odlagao sednice kada se rušilo u Savamali, potpisivao odluke koje su vodile ka milionskim štetnim ugovorima, od kojih su najpoznatiji Beograd na vodi, izgradnja spalionice u Vinči, novi štetni projekat metroa i urušavanje gradskog saobraćajnog preduzeća. Za vreme prethodnih saziva, sa Nikodijevićem na čelu, građanima su institucije bile sve dalje i dalje, jer je svojom politikom radio na tome da se oni isključe iz odluka o razvoju grada. Važno je pomenuti i da je samo zbog odlučne akcije Ne davimo Beograd i ogromne podrške građana u vidu oko 100 hiljada potpisa, sprečena seča šume u Košurnjaku.

Tokom trajanja konstitutivne sednice više puta smo ukazivali i na kršenje poslovnika i remećenje dnevnog reda Skupštine koju je vladajuća garnitura koristila kako bi promovisala svoje projekte i odluke. Od Vinče i metroa koji su, na naše čuđenje, predstavljeni kao ekološki projekti, čuli smo i kako su liste čekanja za vrtiće zapravo nepostojeće, a na pitanje ko je rušio u Savamali nismo dobili odgovor. Za razliku od činjenica i argumenata koje su iznosili odbornice i odbornici naše koalicije, režim se, kao i do sada, služio lažima i optužbama.

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd i koalicije Moramo jasno su istakli da podrška od 100 hiljada glasova predstavlja veliku odgovornost, ali i veliku energiju da se borimo za solidaran, zeleni i dobar grad za sve. Jednom nogom na ulici, u razgovoru sa građanima u slušanju njihovih problema i rešenja, a drugom u institucijama, nastavićemo da branimo javni interes i pokazujemo da politika može i treba drugačije da izgleda.

* Puno ime koalicije “Moramo, Za dobar grad – Ne davimo Beograd – Akcija – Ekološki ustanak Ćuta – politička platforma Solidarnost – Izbor za našu opštinu – Forum Roma Srbije – Dobrica Veselinović”

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.