Inicijativa Ne davimo Beograd utvrdila je povrede biračkih prava građana, vođenje paralelne evidencije glasača na više biračkih mesta u toku prepodneva iz gotovo svih opština koje pokrivamo. U pokušaju sprečavanja ove prakse naši kontrolori i građani koji su na povrede ukazali su napadnuti.

Na biračkom mestu broj 66 na Zvezdari, MZ Novo Mirijevo 2, oko 11 časova došlo je do incidenta prilikom kog je fizički nasrnuto na glasača koji je ukazivao na vođenje paralelnog spiska od strane članova biračkog odbora. Glasač koji je zahtevao da se prekine sa vođenjem paralelnog spiska prvo je tražio da se prestane sa tim, zatim se obraćao predsedniku biračkog odbora, koji takođe nije reagovao, pa je zahtevao da se na biračko mesto pozove policija. Na zahteve da se pozove policija predsednik biračkog odbora ga je uhvatio za ruku i rekao “ja sam policija”. Na snimku koji je napravljen jasno se čuje članica biračkog odbora koja je vodila paralelnu evidenciju kako predsedniku biračkog odbora govori da joj je izvesni “Vlada tražio da to radi” što ukazuje da predsednik biračkog odbora ima saznanja o kojoj se osobi radi i da se nezakonito vodi dodatna evidencija birača.

Vođenje paralelnog spiska ukazuje da je došlo do povreda slobode izbora. Paralelni spiskovi se prave kao vid kontrole lica od kojih se očekuje glas za određenu listu, kako bi se kasnije mogli nagraditi, odnosno sankcionisati oni koji su glasali, odnosno izostali sa glasanja. Samim pravljenjem paralelnog spiska čini se krivično delo iz čl. 156. st. 3. Krivičnog zakonika za koje je zaprećena kazna zatvora do 5 godina.