Na sednici Skupštine grada Beograda održanoj 18. decembra doneta izmena Odluke o komunalnom redu kojim se u katalog urbane opreme za uređenje i opremanje javnih površina dodaje se novi svetleći element za oglašavanje – mali LED panel.
Naime, ovom izmenom omogućeno je postavljanje novih LED panoa-displeja za reklame dimenzija 1 x 1.6 metara na stubovima javne rasvete i kontaktne mreže.

led bilbord
Inicijativa Ne davimo Beograd smatra da je ova forma vizuelnog i svetlosnog zagađenja veoma opasna. Ona prvo ometa učesnike u saobraćaju (svetlo koje LED bilbordi emituju je jače od svetla semafora), a sa druge strane ova praksa drastično menja izgled naših gradova i doprinosti sveopštem umanjivanju kvaliteta življenja i naružava već prepoznati pejzaž grada.

Iako postoji vrlo malo gradova na svetu koji su uspeli da se odupru ovom trendu, primer Sao Paola u Brazilu koji je potpuno zabranio bilborde u javnom prostoru, mora se povući crta i stati na put ovoj lošoj praksi.

Inicijativa Ne davimo Beograd će se založiti da se spreči dalja erozija grada ovim invanzivnim modelom reklamiranja, jer u suprotnom ćemo doći u situaciju da gledamo grad sa bilborda, a ne grad sam.

Pročitaj i ovo:

Stojmenović za HBS: Zelene politike i solidarnost za pravednije društvo

Pre šest godina grupa građana i građanki nezadovoljnih načinom razvijanja glavnog grada udružila se i osnovala Inicijativu Ne davimo Beograd. Inicijativa je nastala kao lokalni društveni pokret koji je i institucionalno i vaninstitucionalno, učestvovanjem u javnim raspravama ali i građanskim protestima, ukazivao na štetnost projekata izgradnje Beograda na vodi da bi se tokom godina razvila u relevatnog političkog aktera koji se zalaže za razvijanje grada koji je u skladu sa potrebama njegovih stanovnika.

Dobrica Veselinović, panker koji voli da popravlja Beograd

U novom izdanju podcast-a „Život na srpskom”, Dobrica Veselinović daje odgovore na neka važna i neka manje važna pitanja: 1) kakav bi čovek trebalo da vodi prestonicu Srbije i čiji je "naš grad"; 2) odgovara na prozivke Gorana Vesića, ali i onih koji kažu da je previše fin za politiku; 3) otkriva kako živi i u čemu uživa kad ne popravlja Beograd; 4) o spomeniku Stefanu Nemanji, ali i o panku; 5) o javnom nadmetanju za kuću na Vračaru; 6) o pivu ispred dragstora, o gradskom prevozu; 7) o bajkama i "komadiću koji nedostaje" i još mnogo toga...