Ne davimo Beograd danas odlazi u Jagodinu kako bi pokazali solidarnost sa ženama u Jagodini, ali i Marinikom Tepić usled početka istrage slučaja podvođenja devojčica i žena od strane Dragana Markovića Palme.

Ovaj slučaj je još jedan u nizu slučajeva zloupotrebe moći  zarad seksualne eksploatacije žena i devojčica, slično kao što smo i videli u slučaju Milutina Jeličića Jutke. I ovoga puta lokalni moćnik podmeće žene u svoju odbranu jer je  blizu 400 žena tužilo Mariniku Tepić i ne preza od daljeg ucenjivanja i ponižavanja žena.

Zahtevamo da se ovaj slučaj temeljno istraži i u slučaju podvođenja i ucenjivanja devojčica i žena jer je prostitucija u našoj zemlji ilegalna. Važno je da se ispita da li u ovom slučaju ima elemenata trgovine ljudima obzirom da su maloletnice u pitanju.

Ne davimo Beograd smatra da nam je potrebno rigoroznije kažnjavanje i sankcionisanje ovakvih slučajeva posebno kada je u pitanju zloupotreba moći i javne funkcije. Smatramo da  bi  nadalje kaznena politika u oblasti prostitucije trebalo da se usmeri na kažnjavanje makroa, trgovce ženama i kupce seksualnih usluga, a da se žene u prostituciji moraju dekriminalizovati,  prepoznati kao žrtve i da ih sistem mora zaštiti.

Slučaj Milutina Jeličića Jutke je pokazao da iako je kazna blaga, pravda za žene je ipak moguća i bahato ponašanje moćnika kažnjivo. Palmin slučaj nam pokazuje  da nam tek predstoji borba sa drugim moćnicima koji zloupotrebljavaju svoj položaj. Verujemo da će rast podrške javnosti podstaći žene da istupe i prijave seksualnu eksploataciju, a Ne davimo Beograd će kao do sada biti na mestima borbe za oslobođenje žena od svih oblika nasilja, verovati ženama i stati u njihovu zaštitu.

Sve osobe koje imaju informacije u slučaju ili su potencijalne žrtve pozivamo da se anonimno jave organizacijama koje se bave trgovinom ljudima. To mogu učiniti pozivom  na SOS telefon Astre 011 7850800 ili 0800 101 201.

Pročitaj i ovo:

Ne davimo Beograd otpočeo obuku kontrolora: Prijavi se!

Pokret Ne davimo Beograd je otpočeo obuku kontrolora i formiranje tima za kontrolu izbora, kako bismo spremno dočekali predstojeće gradske izbore. Iako pregovori o izbornim uslovima još uvek traju i ne znamo da li će se steći uslovi da građani slobodno izraze svoju volju na izborima, od čega zavisi i da li će Ne davimo Beograd na njima učestvovati, spremamo se kao da učestvujemo, i zato nam je vaša pomoć jako važna. Prijavite se!

Robert Kozma za VOA: Izborni uslovi se moraju poboljšati

"Mi ovaj razgovor vodimo zato što u Srbiji na snazi nije demokratski režim. Nažalost, postojeća vlast je od neke izborne demokratije svela Srbiju na nedemokratski hibridni režim. I to je konstatovano u raznim izveštajima, od Fridom hausa, ali i u izveštaju Evropskog parlamenta. Zbog toga se vodi ovaj razgovor i ne traže se nikakvi ustupci za političke aktere. Ne, traži se poštovanje prava građana", kaže Kozma.

Luna park: Jednačina promene u viru interesa

Suzana Zlatanović i njen #LunaPark zakucali su na vrata štaba pokreta „Ne davimo Beograd” u potrazi za rešenjima kako da gradu, a i nama građanima - bude bolje i da se agonija od mali milion nepravdi već jednom zaustavi...