Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd Biljana Đorđević i Dobrica Veselinović juče su na sastanku sa Specijalnom misijom OEBS-a za procenu sprovodjenja izbora ponovili razloge zbog kojih smatramo da ne postoje uslovi za slobodne i fer izbore u Srbiji i zašto je bojkot prvi korak u borbi za slobodnu i demokratsku Srbiju. Ova specijalna misija je trenutno u Srbiji u smanjenom kapacitetu zbog pandemije izazvane virusom Covid19, iako je posle proslogodisnje procene OEBS-a ustanovljeno da je potrebno poslati punu misiju za posmatranje izbora.

Predstavnicima Misije objašnjeno je da su glavne odlike naprednjačke vlasti pretnje, pritisci i nasilje prema neistomišljenicima, skoro potpuna kontrola i zloupotreba medija, partijsko preuzimanje pravosuđa, kao i ucene i ekonomsko ugnjetavanje velikog broja građana. Ova četiri ključna stuba autoritarne vlasti dovela su do toga da u Srbiji nema uslova za slobodne i poštene izbore, na kojima bi građani slobodno i bez pritiska bili u mogućnosti da određuju svoju budućnost.

Takođe predstavnici Misije upoznati su sa iskustvima Inicijative i zloupotrebama koje su se dešavale na izborima za gradsku skupštinu grada Beograda 2018. godine, kada su se gradska izborna komisija, Upravni i Ustavni sud oglušili o sve prigovore i žalbe uložene u vezi s tim izbornim nepravilnostima, propustivši tako da zaštite izborna prava građana, kao i sa aktivnostima u kampanji bojkota izbora.