Inicijativa Ne davimo Beograd postala je članica Progresivne internacionale, međunarodne organizacije koja objedinjuje progresivne, zelene i levičarske organizacije i aktiviste širom sveta.

Progresivnu internacionalu pokrenula je grupa od preko četrdeset istaknutih, levo orijentisanih, intelektualaca među kojima su američki lingvista Noam Čomski, kanadska autorka Naomi Klein, bivši grčki ministar ekonomije Janis Varufakis, bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea, premijerka Islanda Katrin Jakobsdottir, brazilski ekonomista i bivši predsednički kandidat Radničke partije Fernando Haddad, a njeno osnivanje započeli su DiEM25 hrvatskog filozofa Srećka Horvata i Janisa Varufakisa i The Sanders Institute američkog senatora Bernija Sandersa i njegove supruge Džejn.

Ovaj međunarodni pokret za cilj ima da okupi aktiviste, radničke sindikate, udruženja stanara, političke stranke i društvene pokrete kako bi se izgradila zajednička vizija demokratije, solidarnosti i održivosti. Progresivna internacionala stvorena je sa željom da mobiliše ljude širom sveta da transformišu globalni poredak i institucije koje ga oblikuju.

“Kriza izazvana korona virusom najviše je pogodila siromašne, a kapitalizam katastrofe prosperira dok finansijski špekulanti i transnacionalne korporacije gledaju da profitiraju od pandemije. Iza njih stoje snage krajnje desnice koje eksploatišu krizu kako bi gurale svoju agendu predrasuda i ksenofobije. Internacionalizam za veliku većinu čovečanstva nije privilegija već osnovna potreba” – navodi se u osnivačkom proglasu.

Više na: https://progressive.international

Pročitaj i ovo:

KOVID-19 i Kosovo: trojna kriza

Dok se većina zemalja sveta suočava sa dvojnom, zdravstvenom i ekonomskom krizom, Kosovo prelazi u trojnu krizu zbog političkih dešavanja.

Ne davimo Beograd pokreće Inicijativu za odbranu Košutnjaka

Podržite potpisom “Inicijativu za odbranu Košutnjaka” i pomozite da se spreče namere investitora i gradskih vlasti da se skoro 30 hektara gradske šume poseče, a umesto nje u ovom području izgradi stambeno-komercijalni kompleks. Svi potpisnici biće obaveštavani i pozivani na akcije protiv ovog štetnog projekta.