Na poziv lokalnih odbora inicijative Ne davimo Beograd iz Rakovice i Čukarice danas je očišćen deo šume u Košutnjaku. Akcija je uspela zahvaljujući građanima i građankama tog dela grada, kao i uz podrške grupe Pozdrav sa Košutnjaka i u akciji je prikupljeno preko 50 džakova smeća.

Zahtevamo da se naši parkovi, šume, obale i druga prirodna i javna dobra čuvaju, održavaju i uvećavaju kako bismo mogli da živimo u zdravom i bezbednom okruženju. Spremni smo da se protiv uništavanja Košutnjaka borimo svim dostupnim sredstvima i nećemo im dozvoliti da zarad pohlepe devastiraju ovo područje.

Inicijativa Ne davimo Beograd podseća na ružnu praksu koju primenjuje gradska administracija još od fantomskog projekta pranja našeg novca Beograda na vodi ili još češće, na brojnim zelenim površinama Novog Beograda i drugih delova grada. Da bi se određena lokacija ili zelena površina lakše ustupili podobnih investitorima, gradske službe prethodno zaobilaze tu lokaciju, zapuštaju je, ne održavaju i puštaju da postane smetnja komšiluku i bez upotrebne vrednosti. Nakon toga, se Grad Beograd pojavljuje kao “spasilac” tako što iste te površine prepusti “investitorima, koji onda “oplemene” lokaciju isključivo stambeno-poslovnim objektima ogromne kvadrature, bez plana i programa i bez uvažavanja potreba primarnih potreba stanovnika tog dela grada ili celog Beograda.

Bez postojanja ozbiljnog i podsticajnog sistema odnošenja otpada, neodgovorni pojedinci i privredni subjekti će odlagati svoj otpad čak i na Košutnjak, a bez podizanja svesti od malih nogu o zaštiti zelenih površina i praksi koja to pokazuje na primerima, ne možemo očekivati od svih građana/ki motivaciju za drugačije ponašanje od postojećeg.

Inicijativa Ne davimo Beograd predlaže uvođenje sistema za sortirano sakupljanje otpada, reciklažu i kompostiranje, što može pokrenuti zelenu ekonomiju. Predlažemo i naplaćivanje komunalne usluge preuzimanja otpada po količini generisanog otpada, a ne prema kvadratnom metru stambene jedinice, što je sistem koji podstiče građane i građanke da više recikliraju i stvaraju manje otpada. Takođe, Ne davimo Beograd se zalaže za unapređenju infrastrukture za prikupljanje komunalnog otpada u svim delovima Beograda, posebno u prigradskim područjima koja trenutno nisu deo sistema za prikupljanje otpada.

Pročitaj i ovo:

Lazović za Nova S: Rasipamo novac dok se deca leče sms porukama

“Sa jedne strane treba da slavimo neko zajedništvo, bolju godinu želimo jedni drugima. Umesto da ta sredstva uložimo, da nekome zaista bude bolje, mi ih rasipamo tako da na njima zarade korumpirana elita bliska sa Naprednom strankom”, kazao je Radomir Lazović.

Rasprava o budžetu – nova manipulacija gradske vlasti Beograda

Na okruglom stolu o gradskom budžetu, koji je održan danas u Medija centru, ocenjeno je da je javna rasprava na koju je vlast pozvala građane fingirana politička promocija, a ne iskreno uključivanje ljudi u odlučivanje. Takođe, najavljena je saradnja lokalne odborničke grupe Srce grada sa Zajedno za Srbiju, Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd.