Aktivisti pokreta Ne davimo Beograd posetili su selo Podgradina pored Kosjerića kako bi pružili podršku Miroslavu Peroviću, čoveku kojeg su mučki prebili batinaši, i aktivistima koji se bore da zaštite svoje kuće od planirane izgradnje kamenoloma.

“Danas smo ponovo u Podgradini da pružimo podršku ovim hrabrim i odvažnim ljudima koji štite svoj dom od uništenja. Postalo je uobičajeno da se u Srbiji otima i da se ljudi prebijaju ukoliko se nađu na putu profita moćnika. Danas smo ovde da poručimo da se sa ovime odmah mora stati. Naša zemlja ima i zakone i policiju i institucije koja moraju zaštititi građane Podgradine.

Pozivamo policiju da istraži napad u kojem je Miroslavu Peroviću razbijena glava i da zaštiti ljude koji se nalaze pod napadom batinaša.” – izjavio je Bogdan Radovanović aktivista Inicijative za Požegu, lokalne organizacije koja se takođe pridružila podršci.

Video snimak podrške građanima Kosjerića. U snimku obraćaju se: Branka Marković (meštanka Podgradine), Predrag Diković (advokat), Robert Kozma (narodni poslanik, Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd/MORAMO) i Bogdan V. Radovanović (Inicijativa za Požegu).

Pokret Ne davimo Beograd organizovao je posetu preko 50 aktivista kako bi pokazao da građani Podgradine i Kosjerića koji se suprotstavljaju izgradnji kamenoloma nisu sami. Borićemo se zajedno protiv svih štetnih projekata u našoj državi i izgraditi društvo zasnovano na solidarnosti, zdravoj životnoj sredini i budućnosti za našu decu.

“Prilikom prethodne posete građanima Podgradine ukazali smo da se na ove ljude vrše pritisci i napadi, a da li zaista treba da se lome glave da bi se ozbiljno shvatile ove pretnje? Ukoliko je policiji i tužilaštvu svejedno, nama nije. Zato smo danas sa ovim ljudima.” – izjavila je narodna poslanica Jelena Jerinić i pozvala građane i aktiviste da o svom problemu govore u Narodnoj skupštini Republike Srbije zajedno sa poslanicima Zeleno–levog kluba, Ne davimo Beograd.

Podsećamo da građani Podgradine i Kosjerića mesecima protestuju na barikadama u strahu od posledica koje će ovaj kamenolom ostaviti po njihovo zdravlje i životnu sredinu, a sada su meta batinaša. Miroslavu Peroviću, jednom od aktivista koji se suprotstavljaju gradnji štetnog kamenoloma razbijena je glava u mučkom napadu. Čovek je presretnut u ulazu zgrade i krvnički pretučen, a i ranije je dobijao pretnje.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.