Pokret Ne davimo Beograd uputio je podršku političkoj platformi Možemo! i Tomislavu Tomaševiću na predstojećim lokalnim izborima u gradu Zagrebu. Prema najnovijim istraživanjima, Tomašević je najozbiljniji kandidat da postane novi gradonačelnik Zagreba. Politička platforma Možemo! se, kao i Ne davimo Beograd, zalaže za dobar grad po meri građana u kojem je zadovoljenje ljudskih potreba na prvom mestu.

Nadamo se da će izbor Tomaševića pokrenuti talas levo-zelenih promena u regionu i da će voditi stvaranju održivih, zelenih i socijalno odgovornih gradova.Pobeda Tomaševića u Zagrebu predstavljala bi raskid za klijentelističkom politikom koja je u proteklih šesnaest godina bila oličena u liku i delu Milana Bandića.

Kao što je trenutno situacija u Beogradu pod vođstvom Gorana Vesića i Srpske napredne stranke, u proteklih šesnaest godina Zagreb je služio za bogaćenje male interesne grupe koja je promenila nekoliko političkih partija, ali je sve vreme imala jedan cilj – lično bogaćanje, izvlačenje javnog novca i njegovo prelivanje u privatne džepove, a sve to nauštrb kvaliteta zajedničkih dobara i javnih usluga.

Ekološki problemi ne poznaju granice i svaka promena i dolazak na vlast zelenih opcija u regionu ohrabruje nas da se i mi u svom gradu borimo za interese građana i građanki, a protiv korumpirane političke i poslovne elite koja naše gradove vidi kao sredstvo za bogaćenje.

Nadamo se će talas levo-zelenih promena početi u maju 2021. u Zagrebu i da će se aprila 2022. nastaviti u Beogradu! Zeleni, socijalno odgovorni i održivi gradovi po meri ljudi su budućnost našeg regiona.

Međunarodni sekretarijat Ne davimo Beograd

Pročitaj i ovo:

Pressures on Ne davimo Beograd and independent media in Serbia

The construction company Millennium Team is suing Ne davimo, asking for almost 100,000 € for material damages. These are supposedly caused by our publishing of a text on changes to the Belgrade urban plan. This change allows Millennium Team to demolish the Goša Institute for research and development and build a residential-business complex on the lot.

Robert Kozma for VOA: Election conditions still need to be improved

“We participate in these discussions because Serbia has an undemocratic regime. Unfortunately, the ruling government has transformed some form of democratic elections that had existed into an undemocratic hybrid regime. This has been assessed in several recent reports, such as Freedom House’s or the European Parliament’s. This is why we have these discussions, and not because we are asking for some political concessions. No, we only ask that citizens’ rights be respected”, Kozma said.