Pokret Ne davimo Beograd podržava protestnu akciju “Hoćemo platu za život!” političke platforme Solidarnost, kojom se zahteva veći iznos minimalne zarade. Radnicama i radnicima u Srbiji potrebna je plata od koje će moći da žive, a ne sirotinjska zarada od kojih se jedva preživljava. Ono što je dodatno veliki problem je činjenica da minimalna plata nije izuzetak, već pravilo za preko 350 hiljada ljudi u Srbiji.

Pokret Ne davimo Beograd pridružiće se protestnoj akciji u sredu 1. septembra u 18 časova ispred zgrade Vlade Republike Srbije. Pozovite prijatelje preko Fejsbuk najave na ovom linku.

Pokret Ne davimo Beograd, takođe pozdravlja predlog sindikata da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom. Ovaj predlog može predstavljati korak u dobrom pravcu ukoliko se rast minimalne cene rada nastavi i naredne godine u cilju dostizanja plate za život.

“Niko ne zaslužuje da za svoj rad bude plaćen, tako da od plate ne može da živi. Postavlja se pitanje, čemu služi minimalna plata ako vam ona ne omogućava najosnovnije uslove za život? Pokret Ne davimo Beograd insistira na tome da se troškovi života i minimalna plata moraju ujednačiti, a ne da se stvara cela jedna klasa eksploatisanog stanovništva i da se vlast time još i hvali.” – poručio je Robert Kozma iz Ne davimo Beograd.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.