Pokret Ne davimo Beograd podržava protest stanara Geneks kule koji je zakazan za subotu, 21. januara, u 12 časova na platou ispred Geneks kule. Stanari zahtevaju da Vlada Srbije iskoristi pravo preče kupovine i time obustavi privatizaciju Geneks kule, te da ovaj prostor obnovi i upotrebi kako što dolikuje jednom kulturnom dobru.

Država Geneks kulu, odnosno zapadnu kapiju Beograda, pokušava da privatizuje po treći put, a ovog puta je početna cena 834,68 miliona dinara, odnosno oko 400 evra po metru kvadratnom.

“Ova cena, koju je odredila država, postaje još apsurdnija kad se uzme u obzir da se stanovi u stambenom krilu Geneksa prodaju za iznad 2000 evra po m2. Cela situacija sa privatizacijom Geneksa šteti samim stanarima i kompleksu, imajući u vidu da je zbog nemara države došlo do toga da u stanove na gornjim spratovima probija voda zbog starog krova, da fasada treba da se obnovi i da su liftovi, koji su ključni za funkcionisanje zgrade ove veličine, stari 50 godina i zahtevaju skupe popravke,” izjavio je koordinator opšitnskog odbora Novi Beograd pokreta Ne davimo Beograd, Vladimir Tijanić i dodao da cela situacija postaje još tužnija kad se uzme u obzir uloga Geneks kule kao kulturne baštine Beograda.

Geneks se vodi kao spomenik kulture u registru Srbije od 2021. godine i predstavlja jedan od najprepoznatljivijih znakova urbane sredine Novog Beograda. Umesto da ga tako i tretira, ova vlast dopušta da još jedan simbol grada trune i kao i druge simbole, i ovaj rasprodaje prepuštajući ga privatizacijom investitorskoj volji. A taj proces bi se, sasvim izvesno, sproveo bez ikakve obaveze da se, nakon prodaje, budući vlasnik odnosi prema Geneksu kao spomeniku kulture koji jeste.

Pročitaj i ovo:

Veselinović za N1: Promena u Beogradu je moguća!

Promena u Beogradu je moguća i ona dolazi nakon izbora 17. decembra, a snaga i energija je u običnim ljudima koji su kritična masa i koji će te promene pokrenuti, ocenio je nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu Dobrica Veselinović.